Politico: Orbán Balázs már az EU-csúcs előtt megzsarolta Brüsszelt

4 hónap ezelőtt 10

Orbán Viktor politikai igazgatója az EU-csúcs kezdete előtt ultimátumot adott Brüsszelnek a Politico szerint: az Ukrajnának nyújtandó újabb segélycsomag megszavazását a jogállamisági aggályok miatt befagyasztott uniós pénzek kifizetéséhez közötte.

A magyar kormány kész visszavonni vétóját az Ukrajnának szánt újabb uniós segélycsomaggal szemben, ha Brüsszel feloldja a jogállamisági aggályok miatt zárolt, Magyarországnak szánt pénzt – idézi Orbán Balázst, a magyar miniszterelnök politikai igazgatóját a Politico.

Orbán Viktor politikai igazgatója a lap szerint váltságdíjat követel a befagyasztott pénzekért cserébe a hétvégi EU-csúcson, ahol többek között az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megnyitásáról és egy 50 milliárd eurós, négyéves segélycsomagról is egyeztetnek majd a vezetők. 

A Politico szerint Orbán Balázs egy a Bloombergnek adott interjújában zsarolta meg az Európa Uniót.

Magyarország uniós pénzeinek kérdése és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés. Ha azonban az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnát az unió módosított költségvetéséből segítsék, akkor a két kérdés összekapcsolódik

– idézik a politikai igazgatót. 

Orbán Balázs megjegyzései az Európai Bizottság 10 milliárd euró uniós forrás felszabadítása okán hangzottak el: a zárolt összeg fennmaradó része – mintegy 11,7 milliárd euró – azonban várhatóan továbbra is befagyasztva marad. Ezzel párhuzamosan Magyarország 10,4 milliárd eurónyi támogatáshoz és olcsó hitelhez várja a hozzáférést az EU helyreállítási alapjából, amely egyelőre szintén zárolva marad a jogállamisági aggályok miatt. 

A miniszterelnök tanácsadója szerint Budapest azonban csak akkor oldaná fel a vétót, ha Brüsszel átadná az összes befagyasztott pénzt, ami mintegy 30 milliárd euró. A Bizottság döntése akár már szerdán megszülethet – közvetlenül azelőtt, hogy az európai vezetők a Kijevnek nyújtandó új segélycsomagról tárgyalnának, valamint megkezdenék Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásait.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM