Politico: Orbán Viktor és Robert Fico „szemtelenül trollkodnak” az uniós diplomaták szerint

6 hónap ezelőtt 18

Az EU diplomatái félelmetesnek tartják Magyarország és Szlovákia Moszkva-párti álláspontját – erről írt a Politico. A lap egyenesen „szemtelen trollkodásnak” nevezte a magyar miniszterelnök találkozóját Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és azt, hogy Orbán Viktor az Európai Uniót a Szovjetunióhoz hasonlította. 

A lap arról írt, hogy Orbán Viktor bizonyára Szlovákia újonnan megválasztott „Putyin-párti vezetőjével”, vagyis Robert Ficóval – aki megfogadta, hogy „egyetlen lőszert” sem küld Ukrajnába –fog majd össze, hogy „együtt sértegessék tovább az Európai Uniót”. Továbbá kollektív vállrándításként definiálta a Magyarországnak szánt 13 milliárd euró befagyasztásának feloldását a jogállamisági normák betartatásáért cserébe.

Szlovákia nem engedheti meg magának, hogy „bajkeverő” legyen

„Szlovákiának alig van befolyása. Szükségük van a kohéziós alapokra és az EU jóindulatára, nem igazán engedhetik meg maguknak, hogy bajkeverők legyenek Brüsszelben. Ami sokkal fontosabb Orbán számára, az Lengyelország elvesztése, aki a szövetségese volt jogállamisági kérdésekben, nekik a méretük miatt valódi befolyásuk van” – nyilatkozta egy uniós tisztviselő a portálnak. 

A cikk a magyar miniszterelnök „romboló-képességeit” is fejtegeti, megemlítve az indokok között, ahogyan az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat késlelteni próbálta. Egy francia tisztviselő úgy nyilatkozott a lapnak, hogy 

Magyarország NATO és Washington elleni nyilvános „szembenállása” miatt a közép- és kelet-európai országok egyre inkább aggódnak.

Az unió diplomatái azt is fejtegetik a cikkben, hogy a nyugati hatalmak vajon miért osztanak meg továbbra is érzékeny információkat Magyarországgal, ha vezetőjének lojalitása elsősorban Oroszországhoz fűződik.

Nem örülnének, ha Magyarország megkapná a pénzt

Anton Hofreiter, a német parlament EU-ügyi bizottságának elnöke, a Zöldek képviselője úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor viselkedése káros az Európai Unióra nézve, mert miközben folyamatosan sértegeti az EU-t újabb pénzt akar a cimboráitól hemzsegő rendszerének – mondta, hozzátéve, hogy végzetes hiba lenne a befagyasztott pénzeket felszabadítani a magyar kormány számára. Orbán Viktort pedig egyenesen az EU elleni biztonsági kockázatként definiálta. 

Balti vezetők is megszólaltak, Kaja Kallas észt miniszterelnök „nagyon kellemetlennek” nevezte Orbán Viktor és Putyin kézfogását, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter pedig azt mondta a POLITICO-nak, hogy Európának „el kell kezdenie figyelni”.

Az uniós politikusok legfőbb kritikáit a magyar miniszterelnök azzal vívta ki, hogy jelenleg egy újabb Ukrajnának szánt uniós költségvetési segélycsomagot tart vissza. 

Amikor azonban arról kérdezték nyugat-európai országok diplomatáit, hogy van-e kilátás Magyarországgal szemben szigorúbb intézkedésekre, egyhangúan állították, hogy nincs.

A diplomaták arról beszéltek a Politico-nak, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt Magyarország most csak másodlagos aggodalmak forrása. Továbbá úgy vélik, hogy el is szigetelődött, amióta Lengyelország jobboldali miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki vereséget szenvedett a parlamenti választásokon.