Politico: Washingtonban sem hiszik, hogy változást hoz a fronton az új Ukrajna-támogatás

1 hét ezelőtt 8

Az amerikai tisztviselők nincsenek meggyőződve arról, hogy az Ukrajnának nyújtott további 61 milliárd dolláros amerikai támogatás elegendő lesz ahhoz, hogy az ország győzedelmeskedjen az Oroszországgal szembeni konfliktusban – jelentette a Politico.

Joe Biden amerikai elnök szerdán írta alá a 95 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot, amely Izrael és Tajvan támogatását is tartalmazza. A szenátus a hét elején szavazott a jogszabályról, véget vetve a demokraták és a republikánusok között ősz óta húzódó patthelyzetnek.

“A harctéri dinamika [az ukrajnai konfliktusban] sokat változott az elmúlt hónapokban” – jelentette szerdán a Politico a Biden-kormányzat meg nem nevezett tagjaira hivatkozva. Ez részben azért történt, mert a kongresszusban kialakult patthelyzet miatt az ukrán erők kifogytak a fegyverekből és a lőszerekből – mondták a források.

A közvetlen cél az ukrán veszteségek megállítása, és az, hogy segítsünk Ukrajnának visszanyerni a lendületet és megfordítani a hadszíntéren a kockát. Ezt követően az a cél, hogy segítsünk Ukrajnának elkezdeni visszaszerezni a területét” – mondta az egyik tisztviselő.

“Meglesz-e az, amire szükségük van a győzelemhez? Végső soron igen. De ez nem garancia arra, hogy meg is fogják. A katonai műveletek ennél sokkal bonyolultabbak”.

Egy magas rangú demokrata szenátusi tanácsadó a Politico című lapnak azt is elmondta, hogy a kérdés most az, hogy a további amerikai segítség vezethet-e ukrán győzelemhez, vagy csak az orosz erők ideiglenes elhárításához lenne elegendő.

Sok vita van arról, hogy jelenleg hogyan néz ki egy győztes végjáték Ukrajna számára” – mondta a forrás.

A forrás úgy érvelt, hogy különbség van aközött, hogy Kijev “győz” azáltal, hogy “a területének nagy részét vagy egészét visszakapja”, és aközött, hogy “nem veszít”, ami azt jelenti, hogy “Ukrajna tarthatja a vonalait és előrenyomulhat valamennyit, de nem tudja visszakaparni, amit Oroszország elfoglalt”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontja, miszerint Kijevnek addig kell harcolnia, amíg vissza nem szerzi az összes területét, beleértve a Krímet is, “egy sokkal hosszabb konfliktusra kötelezi az Egyesült Államokat, és nincs garancia arra, hogy Zelenszkij eléri a céljait” – hangsúlyozta a Politico.

A 61 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomagot kommentálva szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ragaszkodott ahhoz, hogy “mindezek az új fegyvercsomagok… nem fogják megváltoztatni a dinamikát a frontvonalon”.

A hét elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy Moszkva erői jelenleg mindenhol a frontvonal mentén kezükben tartják a kezdeményezést, és egyre több települést foglalnak el. A kijevi veszteségeket félmillió katonára becsülte a konfliktus 2022 februári kezdete óta.