Poljanszkij: Ukrajna eljátszotta az esélyét egy kedvezőbb feltételű befejezésre

4 hónap ezelőtt 10

Az ukrán vezetők elszúrták az esélyt, hogy kedvező kiutat találjanak az ország és Moszkva konfliktusából, így bármilyen megállapodás a harcok befejezéséről rosszabb lesz, mint az az alku, amelyből Volodimir Zelenszkij elnök 2022 márciusában kilépett – állította egy vezető orosz diplomata.

“Zé Ukrajnája elherdálta az esélyét egy ilyen kedvező befejezésre” – jelentette ki szombaton egy X (korábban Twitter) bejegyzésben Oroszország ENSZ-nagykövetének helyettese, Dmitrij Poljanszkij.

“Bármilyen esetleges megállapodás most már a kapitulációját tükrözi”.

Poljanszkij megjegyzését Michael McFaul, a Nyugat egyik prominens oroszellenes személyiségének állítására reagálva tette, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem gondolta komolyan a békemegállapodás megkötését Ukrajnával. Az orosz diplomata nyilvánvalóan az előzetes megállapodásra utalt, amely a Törökország által 2022 márciusában rendezett béketárgyalásokon született. Putyin később az afrikai vezetőkkel tartott találkozón bemutatta az aláírt megállapodást, mondván, hogy az ukrán vezetők “a történelem szemétdombjára” dobták azt.

“Az már köztudott, hogy azt Zé tárgyalói kezdeményezték, és a másolatát maga Putyin elnök mutatta meg” – mondta Poljanszkij. “És ezt a történetet, valamint az Egyesült Királyság és az USA közvetlen szerepét Zé meggyőzésében, hogy utasítsa el, számos tanú megerősítette”.

Azóta Ukrajna több százezer katonát vesztett. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők csak június óta, amikor megkezdődött a sikertelen ellentámadásuk, több mint 125 ezer veszteséget szenvedtek. Mivel az USA és az EU küzd azért, hogy jóváhagyást kapjon a Kijevnek nyújtandó további katonai támogatás, a nyugati média narratívája Ukrajna kilátásairól egyre borúsabbá vált.

McFaul, aki Barack Obama akkori elnök idején az Egyesült Államok oroszországi nagykövete volt, lebecsülte befolyását az ukrán válságra, mondván: “Én csak egy professzor vagyok messze, messze”. Poljanszkij azt válaszolta, hogy McFaul túl szerény:

“Mindannyian ismerjük az ön valódi romboló szerepét a posztszovjet térségben”.

Az orosz diplomata megjegyezte, hogy egy 2012-es interjúban McFaul “a demokrácia, a diktátorellenes mozgalmak, a forradalmak szakértőjeként” jellemezte magát. Hozzátette, hogy a professzor magáénak tudhatja Ukrajna elszalasztott békülési lehetőségét, mert “állandóan háborúskodik” és “félrevezeti az amerikai közvéleményt a valós helyszíni helyzetről”.