Putyin: a lengyel csapatok soha nem fogják elhagyni Ukrajnát, ha oda telepítik őket

1 hónap ezelőtt 8

Bármilyen kísérlet arra, hogy lengyel csapatokat küldjenek Ukrajnába, hosszú távú megszállással végződhet – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin elnök a Dmitrij Kiszeljov orosz újságírónak adott terjedelmes interjúban, amelyet szerdán sugároz a Rosszija 1 televízió és a RIA Novosztyi.

“Ha lengyel csapatok lépnek be Ukrajna területére, hogy – mint mondják – biztosítsák például az ukrán-belorusz határt, vagy néhány más helyen felszabadítsák az ukrán hátországi katonai egységeket, hogy részt vegyenek a fronton folyó harcokban, akkor azt hiszem, hogy a lengyel csapatok soha nem fognak távozni” – mondta Putyin az interjúból vett részletek szerint.

A NATO-csapatok Ukrajnába telepítése az Oroszországgal fennálló konfliktus során “nem elképzelhetetlen” – állította Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a múlt héten. Ezzel Emmanuel Macron francia elnök nyilatkozatát kommentálta, aki a múlt hónap végén azt mondta, hogy “nem zárja ki” annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok irányította szövetség katonáit Kijev megsegítésére küldjék.

Putyin úgy véli, hogy a lengyel tisztségviselők arról álmodoznak, hogy visszakapják “azokat a földeket, amelyeket történelmileg a sajátjuknak tekintenek, és amelyeket… Joszif Sztálin elvett tőlük, és átadta Ukrajnának”.

“Minden bizonnyal vissza akarják kapni őket. Tehát ha hivatalos lengyel egységek lépnek oda, akkor valószínűleg nem fognak onnan távozni” – ismételte meg.