Putyin: a Nyugat eltökélten szét akarta szakítani Oroszországot

4 hónap ezelőtt 6

A Nyugat a Szovjetunió összeomlása után eltökélten szét akarta szakítani Oroszországot, mert úgy vélte, hogy az ország romjain alapuló több állam túl gyenge lenne ahhoz, hogy ellenálljon a külső befolyásnak – mondta Vlagyimir Putyin elnök.

A Pavel Zarubin orosz újságírónak adott és vasárnap megjelent interjúban Putyin elismerte, hogy politikai karrierje elején “naiv” vezető volt, annak ellenére, hogy komoly háttérrel rendelkezett a szovjet hírszerzésben.

Az orosz elnök elmondta, hogy szerinte a Nyugat megértette, hogy Oroszország a Szovjetunió összeomlása után teljesen más országgá vált, és hogy nincsenek olyan ideológiai különbségek, amelyek komoly szembenállást indokolnának.

Putyin szerint még akkor is úgy vélte, hogy amikor két évtizeddel ezelőtt a terrorizmus és a szeparatizmus támogatására irányuló nyugati erőfeszítéseket látott Oroszországban, hogy a “gondolkodás tehetetlensége” volt a hibás.

“Csak megszokták, hogy a Szovjetunió ellen harcolnak” – vélte.

A valóságban azonban a Nyugat szándékosan próbálta aláásni Oroszországot – mondta az elnök. “A Szovjetunió összeomlása után úgy gondolták, hogy csak egy kicsit még várniuk kell, és akkor majd szétverik Oroszországot is”.

Putyin szerint a Nyugat nem látta szükségét a világ legnagyobb területű országának létezésének. “Jobb lenne, ahogyan azt… [Zbigniew] Brzezinski [volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó] javasolta, öt részre osztani, és egyenként leigázni”.

Ez az állítólagos nyugati terv – magyarázta – azon a feltevésen alapul, hogy a több kisebb államnak “nem lenne saját súlya vagy hangja, és nem lenne esélye arra, hogy úgy védje nemzeti érdekeit, mint az egyesült orosz állam”.

Az orosz vezető nyilvánvalóan egy 1997-es cikkre utalt, amelyet a 2017-ben elhunyt Brzezinski, a szovjet elszigetelés lelkes támogatója írt, és amely akkor azt javasolta, hogy Moszkva hagyjon fel “a globális hatalmi státuszának visszaszerzésére irányuló hiábavaló erőfeszítéssel”.

A Fehér Ház egykori tanácsadója azt is megítélte, hogy “egy lazán konföderált Oroszország, amely egy európai Oroszországból, egy szibériai köztársaságból és egy távol-keleti köztársaságból áll”, könnyebben ápolná a gazdasági kapcsolatokat szomszédaival.

Putyin többször hangoztatta, hogy a Nyugat Oroszország több államra való felosztását tervezi, és arra figyelmeztetett, hogy az orosz nép megszűnhet létezni, ha ez megtörténik, és az ország sikerének legfontosabb feltételeként a folyamatos egységet nevezte meg.