Putyin: az Avangard rakétákkal feleslegessé tettük az amerikai légvédelmi rendszer óriás beruházását

1 hónap ezelőtt 7

Oroszország az Avangard rakéták létrehozásával semmissé tette az amerikai beruházásokat a rakétavédelmi rendszerbe – mondta Vlagyimir Putyin a Rosszija 1 és a RIA Novosztyi újságírójának, Dmitrij Kiszeljovnak adott interjújában.

“Ha azt számoljuk, hogy mennyibe került nekik, mondjuk, a híres rakétavédelmi rendszer, és a rakétavédelem leküzdésének egyik fő összetevője a mi részünkről – az Avangard, egy interkontinentális rakéta, egy interkontinentális hatótávolságú siklóegység. Ez egyszerűen nem összehasonlítható. És mi lényegében semmissé tettünk mindent, amit ők tettek, mindent, amit ebbe a rakétavédelmi rendszerbe fektettek” – mondta az elnök.

Putyin szerint az Avangard létrehozásának tapasztalatai megmutatták, hogyan kell cselekedni.

Az Avangard hiperszonikus robbanófej képes a légkör sűrű rétegeiben interkontinentális hatótávolságra repülni a Mach-számot több mint hússzorosan meghaladó sebességgel. A célpont felé haladva a blokk úgynevezett mély manőverezést végez – mind oldalirányban, több ezer kilométeren keresztül, mind pedig a magasságban. Ezáltal teljesen sebezhetetlenné válik bármilyen lég- és rakétavédelemmel szemben.

Az elnök hangsúlyozta, hogy senki sem számol Oroszországgal, ha az nem tudja megvédeni magát. Ennek katasztrofális következményei lehetnek az orosz államiságra nézve – tette hozzá.

Putyin először a Szövetségi Gyűléshez intézett 2018-as beszédében beszélt az Avangard hiperszonikus rakétáról és más új fegyverek létrehozásáról. Az első Avangard ezred 2021-ben állt harci szolgálatba.