Putyin az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába látogat ma – itt a program

5 hónap ezelőtt 14

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán két közel-keleti országba – az Egyesült Arab Emírségekbe (EAE) és Szaúd-Arábiába – látogat kétoldalú tárgyalásokra.

Mindkét látogatás és a Moszkvába való visszautazás a tervek szerint 24 órát vesz igénybe, mivel az orosz elnöknek másnap más fontos eseményeket kell meglátogatnia.

Putyin a világjárvány kezdete óta nem járt a közel-keleti országokban. Legutóbbi útjára a térségbe – az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába is – 2019-ben került sor. Putyin azonban más nemzetközi események alkalmával rendszeresen tartja a kapcsolatot az arab vezetőkkel.

A Kreml szerint mindkét látogatás a kétoldalú kapcsolatokra összpontosít majd. Ugyanakkor a nemzetközi témák, köztük az izraeli-palesztin konfliktus is kiemelt helyen szerepel majd a napirenden. Emellett Putyin várhatóan az ukrajnai helyzettel kapcsolatos álláspontját is megosztja partnereivel.

Az energetikai együttműködés szintén fontos kérdés lesz a megbeszéléseken. Az OPEC+ formátum tagjaként Oroszország rendszeresen egyeztet a globális olajpiac más vezetőivel. A Gazprom és a Novatek arab vállalatokkal közös projekteket is folytat. Az orosz energetikai vállalatok képviselői bekerültek az orosz delegációba, és részt vesznek a tárgyalásokon is.

A találkozóknak informális jellege is lesz, mivel Putyin várhatóan ajándékokat visz az országok vezetőinek. Putyin legutóbb 2019 októberében járt az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában. Akkor egy fehér északi sólyommal ajándékozta meg Abu-Dzabi trónörökösét, az Egyesült Arab Emírségek fegyveres erőinek helyettes főparancsnokát, Mohamed bin Zajed Al Nahjant. Rijádban az orosz elnök Szalmán bin Abdulaziz Al Szaúd szaúdi királyt ajándékozta meg egy kamcsatkai sólyommal.

A látogatás első része

Putyin találkozói az Egyesült Arab Emírségekben kezdődnek. Mint azt Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó újságíróknak elmondta: “A reptéri hivatalos találkozó és a palotában tartott találkozó után a delegációk között megbeszélések lesznek. Ezt követően Putyin és Mohammed Al Nahjan között négyszemközti párbeszédre kerül sor”.

A megbeszélések napirendjén szerepel a kétoldalú együttműködés jelenlegi helyzete és kilátásai, valamint az aktuális nemzetközi problémák, különös tekintettel a Közel-Kelet jelenlegi helyzetére.

A Kreml szerint Moszkva és Abu-Dzabi kapcsolatai sikeresen fejlődnek, a kétoldalú együttműködés “átfogó és gyümölcsöző partnerségi jellegű”. A két vezető “bizalmon alapuló kommunikációt és kapcsolatokat tart fenn” – tette hozzá.

Usakov hangsúlyozta, hogy Oroszország és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági kapcsolatok is szélesednek.

“Az Egyesült Arab Emírségek Oroszország fő külgazdasági partnere az arab világban. A kölcsönös kereskedelmi forgalom 2022-ben történelmi csúcsra emelkedett, és elérte a rekordot jelentő 9 milliárd dollárt. Idén az interakció is nagyon jól fejlődik. A január-szeptemberi időszakra vonatkozó számításaink szerint a kereskedelmi forgalom 63%-kal nőtt a tavalyi év ugyanezen időszakához képest” – mondta.

A két vezető között ez lesz idén a második találkozó. Júniusban Mohamed bin Zájid Ál Nahajan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke részt vett a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

Érkezés Szaúd-Arábiába

Abu-Dzabiból Putyin Rijádba indul, ahol hosszabb megbeszéléseken, majd egy négyszemközti találkozón vesz részt Mohammed bin Szalmán al-Szaúd szaúdi koronaherceggel.

A tervek szerint megvitatják a kereskedelmi, gazdasági és befektetési együttműködést, valamint a többoldalú formációk keretében történő kapcsolatfelvételt. Az észak-déli folyosó kilátásairól is tárgyalni fognak.

Különös figyelmet fordítanak majd az energiakérdésekre. Usakov szerint “a meglehetősen szoros orosz-szaúdi koordináció ebben a formátumban megbízható garanciája a globális olajpiacon a stabil és kiszámítható helyzet fenntartásának”. A szíriai és jemeni helyzetről, valamint a Perzsa-öböl stabilitásáról is tárgyalhatnak.

Putyin 2019 óta nem találkozott személyesen a szaúdi koronaherceggel, de telefonon rendszeresen beszélnek, és idén öt alkalommal telefonáltak.

Usakov szerint a Szaúd-Arábiával folytatott kereskedelmi forgalom január-szeptemberben 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és 1,35 milliárd dollárt tett ki. Az ország számára ígéretes területként a mezőgazdaság, az energetika, beleértve az atomenergiát, az ipar, a beruházások és az űrkutatás területét jelölték meg. Ami a mezőgazdaságot illeti, a két ország közötti kereskedelmi forgalom mintegy 70%-át az orosz mezőgazdasági termékek exportja teszi ki.

Az orosz küldöttségben Szergej Lavrov külügyminiszter, Andrej Belouszov első miniszterelnök-helyettes, Gyenyisz Manturov és Alekszander Novak miniszterelnök-helyettesek, Elvira Nabiullina, az Orosz Jegybank vezetője, Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezetője, Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezetője, valamint Igor Levityin és Makszim Oreskin elnöki tanácsosok vesznek részt. Igor Szuvalov, a Vnyesekonombank elnöke szintén részt vesz a kibővített formátumú tárgyalásokon.