Putyin engedélyezte a Szentpétervár és Moszkva közötti nagysebességű vasútvonal építését

1 hónap ezelőtt 8

Vlagyimir Putyin engedélyt adott a Szentpétervár és Moszkva közötti nagysebességű vasútvonal építéséhez.

“Tekintsük úgy, hogy a projekt elindításához szükséges finomhangolás befejeződött, és ma egyetértünk önökkel, hogy ez a munka megkezdődik” – mondta az elnök a videokonferencián keresztül tartott ünnepségen.

Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszország rendelkezik a legjobb vasutakkal, és a nagysebességű személyszállító vasútvonal lehetővé teszi a tehervonatok sebességének növelését is.

Putyin hangsúlyozta, hogy az építkezésben elsősorban orosz fejlesztéseket kell alkalmazni, ami fontos az ország technológiai függetlensége szempontjából.

A leendő fővonalnak köszönhetően a Moszkva és Szentpétervár közötti utazási idő 2 óra 15 percre csökken.

Az Oroszországban nagysebességű vonalra fejlesztett szerelvények akár 400 kilométer/órás sebességet is elérhetnek majd – számolt be Oleg Belozerov, az Orosz Vasutak vezetője. A vonatok nyolc kocsiból állnak majd, négy osztályban, köztük egy bisztrókocsival, bárral. Az első szerelvény összeszerelésének megkezdését 2026-ra tervezik. A vonat 2027-ben kell, hogy elkészüljön, és a tervek szerint 2028-ban kapja meg a megfelelőségi tanúsítványt.

Mint Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter az ünnepségen elmondta, a Szinara csoport lesz a nagysebességű vonatok gyártásának anyavállalata. A projektben részt vesz a Transzmasholding is, amely az új vonatokhoz bizonyos alkatrészeket és rendszereket fog szállítani.
A “Szinara” két új épületet fog építeni az “Ural Lokomotiv” üzem területén a nagysebességű vonatok gyártására. A beruházások összege 35 milliárd rubel lesz.