Putyin félelmetes, hattonnás luxusautószörnyet ajándékozott Kim Dzsongunnak

2 hónap ezelőtt 12

Az orosz-ukrán háború kitörése óta már-már a szovjet időket idézően elmélyült Oroszország és Észak-Korea kapcsolata. Kim Dzsongun például a Vosztocsnij űrközpontba is ellátogatott tavaly, ahol Vlagyimir Putyinnal minden bizonnyal megállapodtak abban, hogy Phenjan fegyvert és lőszert küld az oroszoknak.

A két szimpatikus vezető barátkozása tovább folytatódik. Putyin ezúttal egy orosz gyártmányú luxusautóval, egy valódi Aurus Szenattal lepte meg cimboráját, írja a BBC. Nem akármilyen autó ez, ilyet használ maga Putyin is. Kim Dzsongun a kocsi hátsó ülését Vosztocsnijban is kipróbálhatta, vélhetően ekkor szeretett bele.

Dél-Korea tiltakozott, az ajándék szerintük sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókat, mivel a luxusautók is a hatályuk alá esnek.

Putyin a közeljövőben Phenjanba látogat.

Az Aurus Szenatot 2021-ben a Tatárföldön kezdték gyártani az orosz Sollers csoport és az amerikai Ford vegyesvállalatának gyárában. Az autók 70 százaléka exportra készül, elsősorban a Közel-Keletre és a kínai piacra. Nem tudni, hogy a terveket hogyan érintette az azóta kitört orosz-ukrán háború.

Oroszországban Putyin megbízásából 2012-ben kezdődött el az autócsalád kialakítása. Az elnök 2018-ban már egy ilyen limuzinon hajtatott Kremlben a saját beiktatására. Azóta szinte az egész kormányzati felső vezetés hazaira cserélte a nyugati szolgálati autókat. És egy ilyen hattonnás szörnyet tört ripityára a Putyin-szövetséges Kirill páriárka hivatala.

Az Aurus Szenat alapfeleszereltséggel átszámítva 70 millió forintba került 2021-ben.

A decemberben Budapestre látogató török elnök szintén autóval ajándékozta meg a magyar miniszterelnököt. Recep Tayyip Erdoğan egy török Togg márkájú elektromos autót adott Orbánnak, aki a kedvességet egy lóval viszonozta.