Putyin: Oroszország GDP-je az év végére több mint három százalékkal nőhet

1 hét ezelőtt 14

Oroszország GDP-je az év végére több mint három százalékkal nőhet – mondta Vlagyimir Putyin elnök egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó tanácskozáson.

“A gazdaság jelenlegi valós állapota lehetővé teszi, hogy javítsuk a fejlődési előrejelzéseket is. Már most sok szakértő azt mondja, hogy Oroszország GDP-je az idei év végére több mint három százalékkal nőhet” – mondta az államfő.

Az orosz államfő pontosította, hogy januárban és februárban ez a mutató éves szinten hat százalékkal nőtt.

Putyin csütörtökön az orosz iparosok és vállalkozók szövetségének kongresszusán felszólalva azt mondta, hogy az ország GDP-je 3,6 százalékkal nőtt tavaly év végén.

Mint Anton Sziluanov pénzügyminiszter hangsúlyozta, az orosz gazdaság növekedési üteme 2024-ben várhatóan a tavalyival azonos szinten, 3,6 százalékon lesz.

Moszkva

Az elnök megjegyezte, hogy az ipari termelés februárban 8,5 százalékkal bővült, ami érezhetően magasabb, mint januárban, amikor a növekedés mértéke 4,6 százalék volt. A feldolgozóipar magasabb arányokat mutat. Dinamikájuk januárban – plusz 7,5 százalék, februárban – plusz 13,5 százalék.

“Ennek fényében az infláció fokozatosan lassul, valamint, ami különösen fontos, az inflációs várakozások, beleértve a polgárok várakozásait, vagyis az értékítéleteket, feltételezéseket arról, hogy az árak hogyan fognak viselkedni a jövőben” – mondta Putyin.

A gazdaságfejlesztési minisztérium adatai szerint az infláció az előző héthez képest 0,08 százalékkal 7,82 százalékra lassult éves szinten.

Az államfő hozzátette, hogy az első negyedévben 43 százalékkal nőttek a nem olaj- és gázipari bevételek, míg a szövetségi költségvetés teljes bevételei a három hónap alatt több mint másfélszeresére emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.