Putyin tagadja, hogy űrbe telepített nukleáris fegyvereket fejlesztenének

2 hónap ezelőtt 19

Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzi a nukleáris fegyverek űrbe történő telepítését, védelmi minisztere pedig határozottan tagadta, hogy terveznének hasonlót, írja a Guardian. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint az orosz tervekről szóló amerikai állítások célja az amerikai törvényhozók megijesztése és befolyásolása, hogy még több pénzt különítsenek el Oroszország elleni küzdelemre.

Múlt csütörtökön új, űrbe telepített nukleáris fegyverrel kapcsolatos orosz fejlesztésekről tájékoztatta ugyanis csütörtökön az Egyesült Államok kormánya a kongresszust és európai szövetségeseit. A dolog komolyságát jelzi, hogy azóta már Joe Biden amerikai elnök elrendelte a közvetlen diplomáciai kapcsolatfelvételt Moszkvával.

Az aggodalom nem véletlen, az új eszköz (egyszer majd nagyon sokára) képes lehet megsemmisíteni az USA műholdjait, ami akadályozhatja a polgári kommunikációt, az űrből történő megfigyelést, valamint a katonai műveleteket is. Jelenleg az USA nem tudna védekezni ilyen típusú fegyverrel szemben, de Oroszország egyelőre messze van a technológia használatától.