Putyin vagy Rambo? - nagy vihart kavart Macron bokszolós képe

1 hónap ezelőtt 13

Vannak, akik Rambóhoz hasonlítják a francia államfőt, miután feszülő bicepszéről és bokszzsákjáról készített fotókat, mások szerint inkább azt a primitív, populista politikát követi, aminek „eddig” Putyin volt a legjobb képviselője.

A francia államfő, Emmanuel Macron hivatalos elnöki fotósa készített fekete-fehér képeket a bokszzsákját püfölő Macronról, ami miatt sokan egymásnak feszültek Franciaországban – számolt be róla a Guardian. A fotókat Soazig de la Moissonnière fotós posztolta kedden.

A képeket az elnök rajongói Rocky Balboához hasonlították, de van, aki szóvá tette, furcsa az időzítés most, hogy Macron politikai feltűnést keltett azzal, hogy nem zárkózott el attól, az európai országok akár szárazföldi katonai alakulatokat is küldjenek Ukrajnába az Oroszország által indított háború miatt.

A Femme Actuelle című női magazin azt írta, „Brigitte Macron férje” igazán „eltökélten” néz, mint aki meg akar küzdeni az ellenfeleivel. A zöldpárti képviselő, Sandrine Rousseau ezekkel a szavakkal osztotta meg a képeket: „Micsoda vereség ez a haladó szellemnek. És milyen szegényes politikai kommunikáció.”

A középbalos Libération című lap munkatársa „aggasztó választásnak” nevezte a politikai kommunikáció e fajtáját, a Lorraine-i Egyetem történészprofesszora, Éric Anceau azt írta, a kép

annak a neopopulista férfiasság-eszménynek a része, amiért bizonyos mai vezetők odáig vannak, kezdve a stílus (eddigi) mesterével, Vlagyimir Putyinnal.

Putyin ugyanis rendszeresen tesz közzé hasonló fotókat, amelyeken félmeztelenül lovagul, horgászik, vadászik, vagy hokizik, judózik, tankokon vagy tengeralattjárókon ül. Macron pedig a 2022-es választási kampányban posztolt már olyan fotót, amelyen kivillan a szőrös mellkasa a kigombolt ingéből.