Ráborítja a TikTokra az asztalt az Európai Bizottság

2 hónap ezelőtt 8

Az Európai Bizottság az előzetes vizsgálat alapján – amely magában foglalta a TikTok 2023. szeptemberi kockázatértékelési jelentésének elemzését és a hivatalos információkérésekre adott válaszokat – úgy döntött, hogy hivatalos eljárást indít a kínai cég ellen.

A vizsgálat azt fogja értékelni, hogy a TikTok megfelel-e a DSA-kötelezettségeknek a rendszerkialakításából eredő kockázatok terén. Beleértve a viselkedési függőségeket és a „nyúlüreg-hatás” potenciálisan ösztönző algoritmikus rendszerek megfelelő korlátozását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mennyire szándékos az, hogy a platform függőséget alakít ki a felajánlott tartalmakkal.

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a TikTok megfelelő intézkedéseket hajtott-e végre a kiskorúak magas szintű adatvédelmének és kiberzaklatással szembeni biztonságának biztosítása érdekében. Azt is értékelni fogják, hogy a kínai cég betartja-e a DSA-kötelezettségeket, hogy kereshető és megbízható adattárat biztosítson a platformján bemutatott hirdetésekről, azok finanszírozóiról.

Mérlegelik TikTok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy növelje platformja átláthatóságát, különösen a kutatóknak a DSA 40. cikkében előírt, nyilvánosan hozzáférhető adatokhoz való hozzáférése tekintetében.

Amennyiben bebizonyosodik, ezek az esetleges mulasztások a DSA különböző cikkeinek megsértését jelenthetik. A Bizottság prioritásként mélyreható vizsgálatot fog lefolytatni, hangsúlyozva, hogy a hivatalos eljárás nem határozza meg előre az eredményt.

Az eljárás megindítása nem zárja ki, hogy a Bizottság más lehetséges jogsértésekkel kapcsolatos intézkedéseket kezdeményezzen, például illegális tartalom terjesztése vagy bűncselekményekről szóló bejelentések esetén. Ez nem akadályozza meg más hatóságok által a különböző szabályozási keretek között hozott végrehajtási intézkedéseket sem.

A DSA értelmében 2023 áprilisában nagyon nagy online platformnak (VLOP) minősített TikTok 2024. február 17-től köteles megfelelni a jogszabályban foglalt kötelezettségeknek. A hivatalos eljárás mentesíti a digitális szolgáltatások koordinátorait és más illetékes uniós tagállami hatóságokat a feltételezett jogsértésekkel kapcsolatos felügyeleti jogkörük alól.

Címlapkép forrása: Getty Images