Rafael Nadal elárulta visszatérésének időpontját

5 hónap ezelőtt 7

Rafael Nadal, 22-szeres Grand Slam-torna-győztes teniszező közel egyéves kihagyás után januárban a brisbane-i tornán tér vissza a pályára.

A spanyol sztárjátékos pénteken jelentette be, hogy az ausztrál nyílt bajnokság egyik felvezető viadalán indul először.

Egy év kihagyás után eljött az ideje, hogy visszatérjek

– üzente közösségi oldalán egy videóban a 37 éves játékos.

„Brisbane-ben lesz a helye, január első hetében.  Találkozunk ott!"

🚨

IT’S CONFIRMED! 🇪🇸🇦🇺

Rafael Nadal will RETURN to the ATP tour at the ATP 250 event in BRISBANE, beginning December 31st! A great warm-up event for the Australian Open! 🔥

After one year, it’ll be a long road back, but he’s put in the work 💪 pic.twitter.com/TgqiilZJjZ

— Olly 🎾🇬🇧 (@Olly_Tennis_) December 1, 2023

Nadal az Australian Open második fordulójában, január 18-i Mackenzi McDonaldtől elszenvedett veresége óta nem versenyzett. Akkor még úgy tűnt, csupán nyolc hetet kell kihagynia, de végül júniusban meg is kellett műteni csípőizom-sérülését.

Az Australian Openen kétszer diadalmaskodó (2009, 2022) klasszis hosszú kihagyása miatt a 633. helyig csúszott vissza a világranglistán, ám védett rangsorral indulhat majd a jövő év első Grand Slam-viadalán. A torna igazgatója, Craig Tiley már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a spanyol teniszező szerepel a 2024-es versenyen.

Nadal korábban azt nyilatkozta, hogy a 2024-es lesz az utolsó év a pályafutásában, visszavonulása előtt pedig még egyszer pályára akar lépni a Roland Garroson, ahol a legnagyobb sikereit érte el – 14 alkalommal ő emelte magasba a trófeát –, és a párizsi olimpián is játszani szeretne.

A brisbane-i ATP-torna 2009 és 2019 között minden évben megrendezésre került, most három év után ismét helyet kapott a versenynaptárban. A versenyre december 31. és január 7. között kerül sor, az ausztrál nyílt bajnokság pedig január 14-én kezdődik Melbourne-ben.

A világranglistát vezető szerb riválisa, Novak Djokovics üdvözölte a spanyol visszatérését és reméli, hogy még egy nagy egymás elleni ütközetben részük lesz. 

Nadal mellett olyan nagy nevek erősítették már meg részvételüket, mint Holger Rune, Grigor Dimitrov és Andy Murray, illetve Fucsovics Márton tervei között is szerepel, mint az AO egyik felvezetése.