Raiszi: Izrael megszűnhet létezni, ha ismét hibát követ el

1 hét ezelőtt 11

Izrael megszűnhet létezni, ha újra megtámadják – mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök, miközben a pakisztáni Lahore Egyetem diákjaihoz szólt – idézte szavait az IRNA hírügynökség.

“Ha Izrael ismét hibát követ el, és iráni területet támad, nagyon különböző következményekkel kell szembenéznie, és nem biztos, hogy marad valami Izraelből” – mondta Raiszi.

Az Izrael és Irán közötti eszkaláció

Április elején Izrael csapást mért egy védett diplomáciai épületre, Irán damaszkuszi főkonzulátusára. Teherán szerint hét iráni tiszt halt meg, köztük két magas rangú tábornok.

Két héttel később Teherán megtorlásul több száz drónt és rakétát, köztük különböző jelentések szerint hiperszonikus Fattah és Fattah-2 rakétákat lőtt ki. Az izraeli hatóságok szerint csak “néhány rakéta” érte el az ország területét és okozott “kisebb károkat”.

Mohammad Bagheri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke azt mondta, hogy Teherán befejezte a hadműveletet, és nem tervezi annak folytatását. Ez azt jelentette, hogy ha Izrael megtorlást hajt végre, a következő iráni hadművelet nagyobb lesz.

Április 19-én éjjel Izrael “korlátozott” megtorló dróncsapást mért iráni célpontokra. Az UAV lehetséges célpontja egy Iszfahán melletti légibázis lehetett.