Rapport Richárd hivatalosan is román állampolgár lett

1 hét ezelőtt 11

Rapport Richárd hivatalosan is román állampolgár lett

2024. április. 20. 08:242024. április. 20. 08:31Élet+Stílus

A Magyar Sakkszövetség korábban úgy nyilatkozott, hogy Rapport a magyar sakk legnagyobb értéke.

2024. március 21-e óta román állampolgár Rapport Richárd, egykori magyar ranglista-vezető és világbajnokjelölt sakkozó – szúrta ki az állampolgársági határozatot a Magyar Hang.

A váltás előzménye, hogy az édesapja állítása szerint korábban mindössze ketten szponzorálták a fiát és amúgy is, a magyar sakk állami és piaci alapú támogatása is messze elmarad a többi sportágéhoz képest. A 24.hu korábban arról írt, hogy 2021-ben, és 2022-ben Rapport Richárd egyetlen fillér szövetségi forráshoz sem jutott hozzá és az elmúlt években, mindent önerőből, saját versenydíjaiból finanszírozva kapaszkodott fel a világranglista 5. helyére.

Ebben a helyzetben jött Sacha Dragicnak, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosának szponzori ajánlata, aminek elfogadásával az elkövetkező években a sportoló reményei szerint valós esélye lesz a világbajnoki cím elnyerésére. Az ajánlat azonban azt a kitételt is tartalmazta, hogy a jövőben román színekben ül asztalhoz Rapport Richárd – ezt a román szövetség már korábban bejelentette.