Rászáll az EU a technológiai óriásokra, indulnak a vizsgálatok

1 hónap ezelőtt 9

Az Európai Unió hétfőn elindította az első vizsgálatot az Apple, az Alphabet és a Meta ellen a digitális piacokról szóló törvény alapján, a célja, hogy megvizsgálja az említett vállalatok bizonyos gyakorlatait, amelyek potenciálisan ellentétesek lehetnek a törvénnyel.

A Bizottság közleménye szerint az Alphabet és az Apple esetében elsősorban azon szabályok alkalmazását vizsgálják, amelyek megtiltják a technológiai cégek számára, hogy akadályozzák felhasználóik tájékoztatását termékeik olcsóbb alternatíváiról vagy az alkalmazásboltokon kívüli előfizetésekről. Az EU versenyjogi vezetője, Margrethe Vestager szerint ezeknek a cégeknek a gyakorlatai ellentmondanak a jogszabály előírásainak. Az Apple-lel kapcsolatban korábban már kimondták, hogy a cég megsértette az uniós szabályozást, és 1,8 milliárd eurós bírságot szabtak ki rá a zeneszolgáltatás kapcsán.

Egy másik vizsgálat arra összpontosít, hogy az Apple hogyan kezeli az alkalmazások eltávolítását és az alapértelmezett beállítások módosítását az iOS-en. A Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezek a gyakorlatok akadályozhatják a felhasználókat abban, hogy éljenek választási jogukkal az Apple ökoszisztémán belül.

Az Alphabet ellen indított egy vizsgálat azt firtatja, hogy a Google keresési eredményei előnyben részesítik-e a saját szolgáltatásait. Az utolsó vizsgált terület a Meta "fizetsz vagy beleegyezel" modellje, ahol a bizottság azt vizsgálja, hogy ez a modell nyújt-e valós alternatívát abban az esetben, ha a felhasználók nem járulnak hozzá adathasználatukhoz.

A tervek szerint a bizottság 12 hónapon belül lezárná ezeket a vizsgálatokat.

Amennyiben bebizonyosodik bárminemű jogsértés, akár 10%-ig terjedő bírság is kiszabható a technológiai cégek teljes globális forgalmából.

Címlapkép forrása: Shutterstock