Razziát tartott egy kínai vállalat európai telephelyein az Európai Bizottság

1 hét ezelőtt 10

A bizottság szerint vannak "arra utaló jelek", hogy az ellenőrzött vállalat a külföldi támogatásokról szóló rendelet értelmében olyan szubvenciókban részesülhetett, amelyek torzíthatják a belső piacot - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az uniós tisztviselőket az ellenőrzések során elkísérték az uniós tagállamok nemzeti versenyhatóságainak munkatársai. Az előre be nem jelentett ellenőrzések a feltételezett torzító külföldi támogatások előzetes vizsgálatát jelentik. A vizsgálatok indítása nem jelenti azt, hogy a szóban forgó vállalat valóban a belső piacot torzító külföldi támogatásban részesült, és nem is befolyásolja a vizsgálat eredményét. Ha az Európai Bizottság elegendő bizonyítékot talál azzal kapcsolatban, hogy az adott vállalat törvénybe ütköző külföldi támogatásokat kapott, akkor egy alaposabb kivizsgálás elindítását fogja kezdeményezni - közölte a testület.

Az Európai Bizottság sajtóközleményében nem nevezte meg a vállalatot, sem az országot, ahol a vállalat székhelye található. Azonban a Kínai Kereskedelmi Kamara Európai Unió melletti képviselete kedden közölte: értesült arról, hogy egy kínai vállalat lengyelországi és hollandiai irodáiban razziát tartottak, és a hatóságok lefoglalták az informatikai berendezéseket, valamint az alkalmazottak mobiltelefonjait, és hozzáférést követeltek az adatokhoz.

"Az EU intézkedései nemcsak a kínai vállalatoknak, hanem minden, az unióban üzleti tevékenységet folytató külföldi vállalatnak is negatív üzenetet küldenek. Az április 23-i előre be nem jelentett ellenőrzés aláássa a külföldi vállalatok üzleti környezetét az EU-n belül" - áll a kínai kamara közleményében.  

A 2023-ban hatályba lépett külföldi támogatásokról szóló uniós rendelet értelmében a vállalkozások kötelesek bejelenteni közbeszerzési pályázataikat az EU-ban, ha a szerződés becsült értéke meghaladja a 250 millió eurót, és ha a bejelentést megelőző három évben legalább 4 millió euró összegű külföldi pénzügyi hozzájárulásban részesültek.

Címlapkép forrása: Getty Images