Rejtélyes betegségben halt meg két vadász – a zombiszarvaskór lehet a felelős

1 hét ezelőtt 7

Ritka prionbetegség végzett két vadásszal az Egyesült Államokban – írja az IFLScience. A szakértők attól tartanak, hogy az esetért a zombiszarvaskórként elhíresült betegség, a CWD állhat.

A 24.hu arról ír, hogy a prionok hibás szerkezetű fehérjék, amelyek veszélyes betegségeket képesek előidézni gazdaszervezetükben: nem kezelhetőek és minden esetben halállal végződnek. Jellemzően az agyat veszélyezteti, amelyen a prionok hatására apró lyukak képződnek. A páciensek emiatt számos fizikai és mentális tünettel is szembesülhetnek, köztük hallucinációkkal, agresszióval, depresszióval, zavartsággal, emlékvesztéssel, illetve mozgási és beszédnehézségekkel.

A CWD az elmúlt években több száz szarvast fertőzött meg Észak-Amerikában, ha a két vadász halálát is ez a betegség okozta, úgy ez lehet az első eset, amikor embereket kapták el a CWD-t. Egyikük – egy 72 éves férfi – 2022 kezdett furcsa tüneteket észrevenni magán, hirtelen zavartság és agresszív viselkedés jelentkezett nála. Mint később kiderült mindketten elfogyasztották egy olyan szarvas húsát, amely CWD-vel volt fertőzve.

Később mindkét férfi elhunyt, a boncolásuk alkalmával pedig egy Creutzfeldt-Jakob-kór (CJD) nevű prionbetegséget fedeztek fel szervezetükben. A szakértők úgy vélik, elképzelhető, hogy prionok juthattak át a szarvashúsból a vadászok testébe, amelyek később a betegséget okozták.