Rengeteg gyerek betegszik meg, egy klinika már megtelt

2 hónap ezelőtt 15

Egyre többen érkeznek az ország keleti részén is az orvosi rendelőkbe - számol be róla az ATV. Mint írják, a győrteleki háziorvos a szomszéd település Ököritófülpös lakóival együtt 3600 ember ellátását végzi. A csatornának az mondta, a betegek 40-50 százaléka légúti tünetekkel érkezik.

"Minden évben január második fele, február első hete egy olyan 3-4 hetes periódus az, amikor ez a járványos időszak van. Ez az enyhe idő kedvez a járvány terjedésének. A farsangok a gyermekközösségekben, zárt terekben való megjelenések mind-mind a vírus terjedésének ad táptalajt" - magyarázta a csatornának Varga Sándor győrteleki háziorvos.

Mint írják, az ország délnyugati részén is sokan vannak, akik torokfájás, orrfolyás, láz és hasonló légúti fertőzésre utaló tünetekkel jelentkeznek a gyerekek.

A Pécsi gyerekklinikán is telt ház van már a kórtermekben.

Nagy Péter, a PTE gyermektüdőgyógyásza a csatornának azt nyilatkozta: "Rengeteg betegünk van, jelenleg is az osztályunk tele van, minden kórteremben, minden ágyon fekszenek betegek. Igazából ebben az időszakban a vírusinfekciók száma, nem csak az influenza, hanem az egyéb légúti vírusfertőzések száma is magas".

A múlt heti adatok szerint országszerte már 47 ezren fordultak orvoshoz felső légúti tünetekkel. Tibold Antal, a PTE vezető főorvosa azt mondta: "A felső-légúti megbetegedéses betegek száma, az egész ország területén 270 ezer fő volt. Kimondható az is, hogy valamennyi megyében a megbetegedések incidenciája, tehát itt a százezer főre arányosított, újonnan felfedezett betegek száma az egész ország területén nőtt".

Az oldal azt írja, sokak szerint elkerülhető a betegség, de a megelőző oltások a tüneteket is enyhítik. Az orvosok úgy vélik, a betegek döntő többsége megússza szövődmények nélkül a fertőzést, de az eddigi tapasztalatok alapján egy hét kell a teljes gyógyuláshoz.