Rengeteg halálos áldozata van a katasztrofális időjárásnak a Közel-Keleten

1 hét ezelőtt 13

2024-04-17T090228Z 1843395528 RC2887AI0VGM RTRMADP 3 EMIRATES-WE

Emberemlékezet óta nem látott esőzés sokkolta az Egyesült Arab Emírségeket. Mivel az éghajlat következtében az országban nincs megoldva az ekkora esőzésekhez szükséges infrastruktúra, az ország nehezen küzd meg az ítéletidő miatt kialakult helyzettel. Ennek következtében vesztette életét egy helyi férfi is. Az Egyesült Arab Emírségek mellett számos más közel-keleti országnak kell szembenéznie súlyos esőzésekkel. Ománban már tizenkilencen haltak meg a heves esőzések miatt.

Szörnyű ítéletidő pusztított kedden az Egyesült Arab Emírségekben. A közel-keleti országban 12 óra leforgása alatt több mint másfél évnyi eső esett. Az országos meteorológiai központ jelentése szerint összesen 254 milliméternyi csapadék hullott le. Ilyen magas mennyiségre az 1949-ben kezdett mérések óta nem volt példa a sivatagi országban. Hiába mérséklődtek azonban estére a heves esőzések, a közlekedési fennakadások szerdán is folytatódtak – közölte az MTI.

A ritkán látott esőzésnek halálos áldozata is van. Egy hetvenes éveiben járó helyi férfi vesztette életét amiatt, hogy járművét magával sodorta egy villámáradás az ország északi részén található Rász el-Haima-i Emírségben. Az északi térségben

a hömpölygő víztömeg számos üzletben és lakásban is károkat okozott.

Mint a CNN kiemelte, az Egyesült Arab Emírségek többi részéhez hasonlóan Dubajban is forró és száraz éghajlat uralkodik. Ennek megfelelően a csapadék ritkán esik, így sok helyen korlátozott az infrastruktúra, így többek között vízelvezetés sincs, amely megoldást nyujthatna a jelenlegihez hasonló helyzetek kezelésére.

Az Emirates légitársaság a dubaji nemzetközi repülőtérről (DXB) induló járataira szerda éjfélig felfüggesztette az utasfelvételt. A légitársaság fapados leányvállalata, a FlyDubai ugyancsak zavarokról számolt be.

Kemény munka folyik azért, hogy minél hamarabb helyreállítsuk a működést a nehéz körülmények közepette

– írta az Emirates az X-en közzétett bejegyzésben. Elmondásuk szerint a dubaji átszállásukat megkezdő utasok folytathatják útjukat, ugyanakkor az induló és érkező járatok esetében egyaránt jelentős késésekre kell számítani. A dubaji repülőtér honlapján egyes érkező és induló járatoknál többórás késésekre figyelmeztettek.

A világ egyik legforgalmasabb repülőtere, a DXB kedden rengeteg fennakadásról számolt be: az érkező járatokat a vihar miatt más repülőterekre irányították át, számos járatot töröltek vagy jelentős késéssel indítottak, az utasoknak pedig azt tanácsolták, hogy ne induljanak el a repülőtérre, helyette a légitársaságukkal egyeztessenek a járatuk állapotáról.

Ománban már tizenkilenc halálos áldozat van

Az emírségekkel szomszédos Ománban ugyancsak heves esőzések voltak. Az így kialault áradások következtében az elmúlt három napban már tizenkilencen, köztük iskolás gyerekek haltak meg, ráadásul szerdára további esőzéseket várnak a térségben.

Dubajban ugyan kitisztult az ég, de egyes területeken a kormány utasítása következtében teljesen kiürültek az utak: a kabinet két egymást követő napon is otthonmaradásra szólította fel alkalmazottait és az oktatásban részt vevőket.

A közösségi felületeken kedden közzétett bejegyzések Dubajban elárasztott utakról és víz alá került járművekről számoltak be. A Dubajon áthaladó tizenkét sávos autóutat részben ellepte a víz, az emberek több órán keresztül kilométeres forgalmi dugókban rekedtek.

Az Egyesült Arab Emírségek és Omán mellett Bahreinben, Katarban is heves esőzésekről számoltak be a hatóságok, de főként Szaúd-Arábiában esett jelentős mennyiségű csapadék.

(Borítókép: Autók rekedtek egy elárasztott úton, miután egy felhőszakadás lecsapott Dubajban, Dubaj, Egyesült Arab Emírségek 2024. április 17-én. Fotó: Rula Rouhana / Reuters)