Részleteket közölt Avgyejevka bevételéről az orosz védelmi miniszter

2 hónap ezelőtt 12

Az orosz csapatok minimális veszteségekkel szabadították fel a kulcsfontosságú Donbassz várost, Avgyejevkát – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A városból való menekülés közben az ukrán erők sok sebesült katonát, haditechnikai eszközöket és felszerelést, valamint erősen aláaknázott állásokat hagytak hátra – mondta a miniszter.

Az elnök gratulált a miniszternek az Avgyejevkában elért sikerhez, megjegyezve, hogy az ukrán erők menekülni kényszerültek az erősen megerősített városból, a bejelentett visszavonulásuk pedig pusztán politikai kísérlet volt a valós helyzet elfedésére és “szervezett visszavonulásként” való feltüntetésére.

“Az avgyejevkai helyzet kétségtelenül siker, de tovább kell haladni. Fejlődését jól fel kell készíteni, személyzettel, fegyverekkel, felszereléssel és lőszerrel kell ellátni” – mondta Putyin a miniszternek.

Donyeck északi külvárosa, Avgyejevka az akkori ukrán Donbasszban zajló konfliktus kezdeti szakasza óta Kijev egyik kulcsfontosságú erődítménye. Az elmúlt kilenc év során a helyszín a konfliktus frontvonalán maradt, és több Donyeck elleni ukrán támadás kiindulópontja volt, amelyekben helyi tisztviselők becslései szerint több ezer civil vesztette életét.

Emellett erősen megerősítették, hatalmas földalatti bunkerekkel és alagutakkal, amelyeket az ukrán hadsereg épített – jegyezte meg Sojgu.

A város elfoglalására irányuló hadműveletet a vezérkar tavaly ősz óta készítette elő – árulta el a miniszter. Az orosz parancsnokság nagy pontosságú csapásokat alkalmazott az ukrán állások kulcsfontosságú pontjai ellen – jelentette ki Soigu, hozzátéve, hogy a művelet során naponta több mint 450 ilyen csapást hajtottak végre.

Oroszország szombaton vette át Avgyejevka ellenőrzését, és visszavonulásuk közepette súlyos veszteségeket okozott az ukrán csapatoknak, amelyek a jelentések szerint egyetlen nap alatt elérték az 1500-at. Az ukrán hadvezetés azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a visszavonulás valójában szervezett volt, amelyet Kijev frissen kinevezett vezető tábornoka, Olekszandr Szirszkij parancsára hajtottak végre.