Részletesen beszámolt a hamburgi rendőrség a lányát túszul ejtő apa ügyéről

5 hónap ezelőtt 21

Az akcióban csaknem 920 rendőr vett részt. A férfi most előzetes letartóztatásban van.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a Hamburg melletti, stadei gyanúsított „rendkívüli pszichés helyzetbe” került a 39 éves volt feleségével folytatott felügyeleti viták miatt – írja a hamburgi rendőrség.

A kislány elrablását egy vita előzte meg, melynek során a férfi félrelökte a gyerek anyját, és a négyévessel az autóban azonnal Hamburg felé menekült. A gyermek édesanyja ezután feljelentést tett a rendőrségen gyermekrablás gyanúja miatt. A 35 éves férfi szombaton este autójával áttörte a hamburgi repülőtér biztonsági kapuját, és a kifutópályára hajtott.

Az autóval rövid idő múlva az 1-es terminál mellett álltak meg a Turkish Airlines felszállásra kész, utasokkal teli repülőgépe mellett. Szemtanúk azt jelezték az elsőként kiérkező rendőröknek, hogy a török állampolgárságú férfi lövést is leadott. Állítólag két gyújtószerkezetet is beindított az autója mellett, amelyeket a repülőtéri tűzoltóság azonnal eloltott.

A repülőgép utasait a kiérkező mentők evakuálták, és minden további nélkül a szomszédos terminálra szállították, ezt követően a repülőtéren tartózkodó összes embert evakuálták. A rendőrség közlése szerint az utasok nem voltak veszélyben. Emellett egy közeli szállodában több száz hálóhelyet bocsátottak a várakozó utasok rendelkezésére.

Este tíz óra körül a rendőröknek sikerült felvenniük a kapcsolatot a 35 éves férfival, és tárgyalásokat folytatniuk vele. Ennek ellenére eleinte nem volt hajlandó feladni tervét, így a statikus helyzet órákon át folytatódott.

Végül a gyanúsított vasárnap kora délután lányával a karjában elhagyta az autóját, átadta a lányt a különleges alakulatoknak, majd 14 óra 25 perckor ellenállás nélkül ideiglenesen letartóztatták. Az akcióban csaknem 920 rendőr vett részt.

A gyanúsított ellen már 2022 márciusában nyomozást indítottak Stadében kiskorúak elrablásának gyanúja miatt. Ekkor a lányával engedély nélkül Törökországba utazott, a gyermeket azonban az anya később visszahozta Németországba.

A Hamburgi Állami Bűnügyi Rendőrség nyomozása folyamatban van. Az ügyészség részéről az eljárást jelenleg a súlyos bűncselekményekért felelős osztály folytatja le.