Reuters: rakétatámadás ért egy amerikai támaszpontot Szíriában

1 hét ezelőtt 13

Legalább öt rakétát lőttek ki egy északkelet-szíriai amerikai támaszpontra – jelentette vasárnap a Reuters két meg nem nevezett iraki biztonsági tisztviselőre hivatkozva. A lövedékeket állítólag az északnyugat-iraki Zummar városából lőtték ki. A hírügynökség nem részletezte, hogy voltak-e áldozatok.

Az iraki székhelyű Kataib Hezbollah csoport később közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy úgy döntött, folytatja az amerikai személyzet elleni támadásokat.

“Ami nemrég történt, az csak a kezdet” – idézte a csoportot a Jerusalem Post.

Az Irán által támogatott milíciák februárban állították le a térségben lévő amerikai katonai létesítmények elleni támadásaikat, miután Washington megtorló légicsapásokat indított több tucat iraki és szíriai célpont ellen. A fegyveresek tavaly október óta, amikor az Izrael és a Hamász közötti háború elkezdődött, több mint 150 alkalommal indítottak rakétákat és drónokat a közel-keleti amerikai erők ellen, amelyek közül egy súlyos támadás volt, amely három amerikait megölt és 40 másikat megsebesített egy jordániai előőrsnél.

A vasárnapi támadásban egy kis teherautóra szerelt rakétavetőt használtak – írja a Reuters. Az iraki hadsereg egyik tisztje elmondta, hogy a teherautót légicsapás érte, amelyet valószínűleg az amerikai erők hajtottak végre. Az azonosítatlan fegyveresek egy másik járművel menekültek el a területről.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy halálos robbanás történt egy iraki katonai parancsnoki állásnál Bagdadtól északra. A robbanás a jelentések szerint megölte az iraki népi mozgósító egységek (PMU) egy tagját, és további nyolc embert megsebesített. Amerikai és izraeli katonai tisztviselők egyaránt tagadták, hogy bármi közük lenne a robbanáshoz. Az iraki hadsereg szerint a robbanás idején nem tartózkodtak drónok vagy harci repülőgépek a parancsnoki állás körüli légtérben.

Az erőszak fellángolása egy olyan hét után következett, amikor Irán és Izrael nagyrészt eredménytelen légitámadásokat intézett egymás ellen. Irán április 13-i, Izrael elleni drón- és rakétaindításai megtorlásul szolgáltak az iráni konzulátus elleni április 1-jei légicsapásért Szíriában. A konzulátustámadásban 16 ember halt meg, köztük két iráni tábornok és öt másik tiszt.

Mohammed sí al-Szudáni iraki miniszterelnök szombaton tért haza amerikai útjáról, ahol Joe Biden elnökkel találkozott a Fehér Házban. Megállt Michiganben is, ahol arab-amerikai vezetőkkel találkozott.

Az Egyesült Államok illegálisan állomásoztatja erőit Szíria olajban gazdag területein. Damaszkusz többször felszólította Washingtont, hogy vonja ki erőit és fejezze be a szíriai olaj ellopását.