RIAN: 2023-ban az USA és Kína vásárolta legtöbb orosz uránt

1 hét ezelőtt 11

A RIA Novosztyi hírügynökség a nemzeti statisztikai hivatalok adatain alapuló számításai szerint 2023-ban az Egyesült Államok és Kína lesz az orosz urán fő vásárlója.

Washington ugyanakkor kiszorította Pekinget a második helyre, miután 19%-kal – 702 tonnára – növelte importját. Kína 32%-kal, 457 tonnára csökkentette a behozatalt.

Oroszország tavaly legalább 1860 tonna dúsított uránt exportált. Egy évvel korábban ez a szám 1874 tonna volt.

A harmadik helyre Dél-Korea kapaszkodott fel, amely 243 tonna orosz uránt importált, 1,8-szor többet, mint egy évvel korábban. Az első ötbe került még Franciaország, amely 29 százalékkal 223 tonnára csökkentette a behozatalát, és Kazahsztán, amely ötszörösére, 168 tonnára növelte a behozatalát.

Őket követi Németország, amely 30 tonna orosz uránt vásárolt, valamint a rangsorban újonnan szereplő Brazília, amely tavaly 27 tonnát vásárolt. Hollandia tavaly nem vásárolt dúsított uránt Oroszországtól, bár 2022-ben 72 tonnát vásárolt.

Uránhelyzet az Egyesült Államokban

Jelenleg az Egyesült Államokban az atomenergia részaránya 20%, az ország 30%-ban képes saját maga biztosítani az üzemanyagot, míg az Oroszországból származó szállítások mintegy 20%-ot tesznek ki.

Ennek a függőségnek ellenére 2023 decemberében a képviselőház elfogadta az orosz eredetű, alacsony dúsítású urán behozatalának tilalmáról szóló törvényjavaslatot, amely 2040-ig marad érvényben.

A dokumentum az Oroszországban vagy az országban bejegyzett vállalatok valamelyike által előállított üzemanyag behozatalának korlátozását irányozza elő. A kezdeményezés ugyanakkor felhatalmazza az amerikai energiaügyi minisztert a tilalom feloldására, ha más uránszállítási források nem bizonyulnak elérhetőnek, vagy ha az orosz üzemanyag behozatala az Egyesült Államok nemzeti érdekeit szolgálja.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerint a Washingtonból érkező politikai jelzés az orosz urán esetleges elutasításáról ellentétes az Egyesült Államok igényeivel. Ráadásul a hangoztatott szándékok a világpiaci árak emelkedéséhez vezettek.