Ritkaságnak számít a Berlin mellett becsapódott, magyar érintettségű kisbolygó

3 hónap ezelőtt 21

Tíz éve nem fedeztek fel a tudósok Föld-pályát megközelítő kilométeres kisbolygót, viszont a lokálisan nagy hatást elérni képes néhány száz méteres – azaz Gellért-hegy- vagy Mátra-méretű – égi kövek száma még mindig 10-100 ezres nagyságrendű.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap hajnalban egy kisbolygó lépett a Föld légkörébe, ami végül elégett. Az első észlelője Sárnecky Krisztián magyar csillagász volt, az ő információi alapján ébredtek fel a német és a cseh csillagászok is, hogy megpillantsák a látványos égi eseményt.

A légkörben darabjaira hulló kisbolygó nagyjából egyméteres volt, Berlintől alig 50 kilométerre, a Havelland járásban található Nennhausen közelében csapódott be. A törmelékeket keresőcsapatok kutatják. Az égitestet 2024 BX1-nek nevezték el – mondta el Kiss László Széchenyi- és Prima Primissima díjas csillagász az Infostartnak

Kiss László csillagász elárulta, hogy a házméretű, 10-30 méteres égi kövek becsült száma megközelíti az egymilliót és, hogy Sárneczky Krisztián már szombat éjjel felfedezte a Mátrában található Piszkés-tetőről a becsapódott „kisebb méretű égi sziklát”. Az elmúlt tizenhat évben összesen nyolc hasonló kisbolygóval történt ilyen eset a Föld légkörében, ebből ötször amerikai, három esetben pedig magyar érintettség volt.

Még az amerikai elnök is tudomást szerez a kisbolygókról

A csillagász magyarázata szerint minden csillagos égi háttér előtt gyorsan mozgó pontszerű objektumot kisbolygónak nevezünk.

Ezeknek a koordinátáit és pályaelemeit pedig pontosan ki lehet számítani. Ezek lejegyzés után az adatokat fel kell tölteni egy amerikai honlapra, a NEO Confirmation Page adatbázisába. Az ott lévő adatokat állandó figyelemmel kísérik a szervezetek, úgy, mint a NASA vagy az Európai Űrügynökség (ESA) is.

Amikor egy várhatóan hamarosan becsapódó égitestet fedeznek fel a csillagászok, „azonnal megszólal a vészcsengő”

 – nyilatkozta Kiss László.

Hozzátette: egy nemzetközi workshopon úgy értesült, hogy a Fehér Háznak is van olyan elérhetősége, ahová befutnak az ilyen típusú riasztások, vagyis az amerikai elnök közvetlen környezete is időben információt szerezhet arról, ha valamilyen kisbolygó, égitest becsapódása várható a Föld légkörében. A múlt hétvégi eseményekről a német hadsereg értesült és ők riasztották az Európai Űrügynökséget, továbbá a NATO szövetségeseit. 

Index könyvek

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM