Robert Downey Jr. bemutatja a vietnámi háború egy másik arcát – Zseniális lett A szimpatizáns

1 hét ezelőtt 11

[sz]B.M.; Fotók: imdb.com[sz]

Eddig csupán egy epizód jelent meg belőle, de már most tudom, hogy minden pillanatát imádni fogom Don McKellar és a zseniális Park Chan-wook sorozatának.

Chan-wook megkerülhetetlen része az ázsiai filmgyártásnak, olyan klasszikusokat köszönhetünk neki, mint A szobalány és az Oldboy.

Amikor ő valami mögé beáll, akkor az biztosan valami kiemelkedő dolog lesz. A szimpatizáns első része után is úgy tűnik, hogy egy zseniálisan mély kémsztori lesz.

Főszereplőnk, a név nélküli kapitány (Hoa Xuande) egy tiszt a vietnámi háború alatt a titkosrendőrségben, akinek legfőbb feladata elfogni a kommunista kémeket, és mellette segíteni az amerikai támogatóikat. A vietnámi háború nagyon bonyolult, hosszú és érzékeny téma, mert a két szembenálló fél céljai ténylegesen csak a politikai nézetek miatt tértek el. Majdhogynem polgárháborúnak is lehetne nevezni, csak azért nem, mert a két szuperhatalom proxyháborúnak használta fel a konfliktust, és hatalmas katonai támogatást kapott mindkét fél.

Így a két, igencsak felfegyverkezett, pusztán ideológiájában különböző, ámde azonos nép önpusztítását láthattuk, külföldi segítséggel.

Ezt azért kellett tisztázni, mert a kapitány karakterén át minden eszmét megismerünk. Félig amerikai felmenőkkel rendelkezik, ezért könnyen beszervezte magának a CIA, megbíztak benne. Viszont ideológiában a kapitány hithű kommunista volt és kettősügynökként tevékenykedett Saigon bukása során.

A déli országrész a vereségének határán kapcsolódunk be amikor az amerikai erők éppen a kivonásra készülnek. A magasabb rangú, USA-párti déli tiszteket megpróbálják kimenekíteni az amerikaiak, amit főhősünk nagyon nem szeretne. Főleg azért nem, mert új feladatot kap. Ő lesz a kommunista észak-vietnámiak amerikai kémje, így neki is el kellene menekülnie. Nem ünnepelheti kemény munkája gyümölcsét, hanem tovább kell játszania a szerepét, és ez mardossa belülről. Mindeközben látja, hogy a nyugati eszmék mennyire emberközpontúak, hiszen a szocialista hozzáállásban csupán a munkája van értékelve, embernek nem tekintik.

Ezt a nagyon érdekes belső vívódást narrációval oldják meg, de úgy, hogy ez a belső hang nem minden esetben megbízható.

Néha rosszul emlékszik a kapitány, máskor nem tud minden infót, illetve rejteget a néző elől fontos részleteket. Maga ez a belső vívódás megéri a sorozat játékidejét. Érezni, hogy a készítők tisztelettel nyúltak az alapanyaghoz, ugyanis A szimpatizáns egy 2015-ös, azonos című Viet Thanh Nguyen-regény feldolgozása.

De ki fogja ez nézni? Remélem minél többen, mert eddig izgalmas és átgondolt kémjátszma, aminek remélhetően a folytatása is hasonló színvonalú lesz. Egy biztos a név amely el fogja adni a sorozatot, az Robert Downey Jr.. Egyelőre csak egy szerepben láttuk, mint Claude a dél vietnámi főváros amerikai CIA tisztje, aki a kapitány mentora is volt a kémjátszmában, úgy hogy nem is sejtette, hogy egy kettősügynököt képez.

Downey Jr. az előzetes alapján több szerepet is fog játszani a sorozatban, meglátjuk, hogy ezek Claude beépített alteregói lesznek csak, vagy ténylegesen több szerepet vállalt.

Az biztos, hogy ő is érdekelt a sorozat sikerében, mert produceri szerepet is ellátott, tehát saját pénzét is beleadta a produkcióba. A másik nagy névvel Sandra Oh-val még nem is találkoztunk az első részben.

A történet érdekes, nem mindennapi oldalát mutatja a vietnámi háborúnak. Az észak vietnámi kettősügynök szerepében Hoa Xuande brillírozik. A nagyon megnyerő a színész és a kegyetlen déli tábornokot alakító Toan Level ügyes párost alkot.

Nem tudom hogyan fog folytatódni a sorozat, de Trónok harca utánérzésem van.

Akkor sem tudtam kivárni a folytatást, inkább megvettem és elolvastam az összes könyvet. Lehet, hogy itt is ez lesz, mert nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a kapitány sorsára. A szimpatizáns megtekinthető az HBO Max streamingszolgáltató katalógusában, minden vasárnap új résszel a szezonzáróig.