Rómában fogták el az Iszlám Állam egyik tagját

3 hét ezelőtt 14

Az olasz rendőrség Róma egyik repülőterén vette őrizetbe a férfit, aki még 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz. A terrorista ellen elfogatóparancs volt kiadva, a rendőrség tájékoztatása szerint több személyazonossággal is rendelkezett.

Őrizetbe vették az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet egy aktív tagját Rómában, a Fiumicino repülőtéren – írja az MTI az olasz rendőrségre hivatkozva. A helyi hatóságok közlése szerint a 32 éves, tádzsikisztáni állampolgárságú férfivel szemben nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, ugyanis 2014-ben csatlakozott az Iszlám Államhoz és Szíriába ment harcolni.

A férfi épp a hollandiai Eindhovenből érkezett, amikor leszállás után őrizetbe vették. Nevének kezdőbetűi – S. I. – alapján sikerült azonosítani.

A rendőrség tájékoztatása szerint az 1992-ben született férfi 2014-ben jelentkezett az Iszlám Államhoz, majd Szíriában részt vett a terrorszervezet munkájában.

A hatóságok nem közölték, hogy melyik ország adta ki ellene az elfogatóparancsot, de arról beszámoltak, hogy a gyanúsított több hamis személyazonossággal is rendelkezett, többek között üzbég, kirgiz és ukrán identitással is.

Az Iszlám Állam legutóbbi hírhedt akciójára Oroszországban került sor egy Moszkva melletti kulturális központban, melynek következtében 141 ember meghalt, több százan pedig megsérültek. Bár a terrorszervezet magára vállalta a támadás elkövetését, Putyin mégis Ukrajna felé próbálja irányítani a nyomozás szálait.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM