RTL: Két béremelésért küzdő tanárt pont az a tankerületi gazdasági vezető rúgott ki, aki 30 milliós luxusautóval járt és most lebukott

2 hét ezelőtt 15

Ahogy arról mi is beszámoltunk, őrizetbe vették egy fővárosi tankerületi központ gazdasági vezetőjét vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett megalapozott gyanúja miatt. A BRFK szerint a gazdasági vezető az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki. Hivatali helyzetével visszaélve több tízmillió forinthoz juthatott, de több mint kétmillió forint értékű Forma-1 belépőt, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati jogát is megkapta.

[kapcsolodo]/30-millios-luxusauto-tizmilliok-keszpenzben-orizetbe-vettek-az-egyik-fovarosi-tankerulet-gazdasagi-vezetojet/[kapcsolodo]

A nyomozók április 9-én az érintett tankerületi központban és további 27 helyszínen egyszerre jelentek meg. Iratokat, adathordozóka foglaltak le, valamint több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt találtak és két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

Az RTL Híradójának több forrás is megerősítette, hogy a Belső Pesti Tankerületi Központ gazdasági vezetőjét vette őrizetbe a rendőrség.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint minden tankerületi központot meg kellene vizsgálni az eset miatt. Szerinte amióta a tankerületekhez tartoznak, a gazdasági vezetőknek szinte korlátlan hatalma van:

“Gyakorlatilag félistenként működnek”, a takarítástól a nyomtatópapírig, minden felett rendelkeznek, minden kérdésben ők döntenek

– mondta a szakszervezet ügyvivője.

Két éve hatalmas tömeg tüntetett az érintett intézmény előtt, mert az engedetlenségi mozgalomban résztvevő tanárokat kirúgással fenyegették meg. Egy hónappal később a tankerülethez tartozó iskolákból hat tanárt elbocsátottak.

Az erről szóló papírok közül kettőt a gazdasági igazgató írt alá, mert a tankerületi vezető éppen szabadságon volt.

Az egyik kirúgott tanár a Tanítanák Mozgalom vezetője, Törley Katalin volt. A szervezet aktivistái pénteken Ne Lopj! feliratú papírokat ragasztottak az intézmény bejáratához.

A vezető elmondta, hogy

elképesztőnek tartja, hogy miközben az iskolák rossz helyzetben vannak, aközben tankerületi vezetők a “gyerekek elől lopják el a pénzt”.

A Klebelsberg Központ közölte, hogy a tankerületek önállóan gazdálkodnak.

A 24.hu úgy tudja, hogy a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

[kapcsolodo]/elismerte-a-tankeruleti-vezeto-listat-vezettek-a-polgari-engedetlenkedo-tanarokrol-ez-alapjan-rugtak-ki-oket/[kapcsolodo]