Saját generatív AI-t villantott a Samsung

5 hónap ezelőtt 29

GettyImages-1065011358

Néhány nappal ezelőtt nagyot villantott a Samsung, a vállalat ugyanis bemutatta saját mesterséges intelligenciáját. A Samsung Gauss három alegységből épül fel, a Samsung Gauss Language-ből, a Samsung Gauss Code-ból és a Samsung Gauss Image-ből – előbbi egy nagy nyelvi modell, míg utóbbi kettő a kód- és képgenerálásra összpontosít. Ugyan pontos adatokat még nem közölt a vállalat, azt nem titkolták, hogy a Gauss bele fog költözni készülékeikbe, amelyek közül a legelsők a Galaxy S24-es telefonok lehetnek.

Ahogy az mostanra egyértelművé vált 2023 tagadhatatlanul a mesterséges intelligencia éve lett, mára már nehezebb olyan technológiai újdonsággal találkozni, amelyben nincs jelen, mint olyannal, amelyben igen. Az Open AI-féle ChatGPT napok alatt letarolta az internetet, sikere futótűzként terjedt, amit persze más techóriások is megirigyeltek, így a legtöbben azon nyomban hasonló nyelvi modellek kifejlesztésébe kezdtek.

Az egyik ilyen a dél-koreai Samsung volt, akik néhány nappal az Open AI fejlesztői eseménye után, a 2023-as AI Fórumon mutatták be Samsung Gauss névre keresztelt mesterséges intelligenciájukat, amit a Samsung Research fejlesztett ki. A Gauss három különböző eszközből épül fel, ezek a

  • Samsung Gauss Language;
  • a Samsung Gauss Code;
  • és a Samsung Gauss Image

elnevezésekre hallgatnak. Értelemszerűen a Samsung Gauss Language mögött a vállalat nagyméretű nyelvi modellje áll, amely képes megérteni az emberi nyelvet és a ChatGPT-hez hasonlóan szinte bármilyen kérdésre válaszolni. A Samsung elmondása szerint a Gauss Language többféleképpen is használható a termelékenység növelésére: például segíthet e-mailek írásában és szerkesztésében, dokumentumok összegzésében és nyelvek fordításában.

A vállalat nem titkolja, hogy azt tervezik, hogy a nagy nyelvi modellt beépítsék telefonjaikba, laptopjaikba és táblagépeikbe is.

A Samsung Gauss Code, amely a code.i nevű kódasszisztensével közösen működik, inkább a fejlesztőkre összpontosít. Az elképzelés szerint a Samsung Gauss Code segíthet a fejlesztőknek a gyorsabb, MI által támogatott kódírásban, ezzel csökkentve a fejlesztők terheltségét. A vállalat elmondása szerint emellett a Gauss Code a kódok tesztelését is lehetővé teszi majd egy interaktív felületen keresztül, ezzel is növelve a hatékonyságot.

Ahogy azt a neve is sejteti, a Gauss Image a vállalat mesterséges intelligencia által működtetett képgeneráló és képszerkesztő fejlesztése lesz, ami a Samsung elmondása szerint játszi könnyedséggel lesz képes alacsony felbontású képeket feljavítani.

Még nem engedik szabadjára

Mint az a Samsung közleményéből kiderült, a Gauss-t egyelőre csak belsőleg használják a vállalat munkatársai, de ígéretük szerint "a közeljövőben" az a hétköznapi felhasználók számára is elérhető lesz – bár a vállalat nem részletezte az ütemtervet. Ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a helyi médiamegjelenések szerint a Samsung célja, hogy már a 2024 elején megjelenő Galaxy S24-es szériával elindíthassák a Samsung Gauss-t. Emellett a Samsung létrehozott egy AI Red Teamet is, amely az adatgyűjtéstől az AI fejlesztéséig figyelemmel kíséri a biztonsági és adatvédelmi kérdéseket, biztosítva az AI használatának biztonságát.

Továbbra is támogatni fogjuk az iparágat és a tudományos életet, együttműködünk velük a generatív AI-kutatásban

– mondta Daehyun Kim, a Samsung Research Global AI Center ügyvezető alelnöke az AI-fórumon. Aki azt is elárulta, hogy a Samsung Gauss-t Carl Friedrich Gauss matematikusról nevezték el, akinek elmélete a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás gerincének számít.

Az Apple-nél sem unatkoznak

Mindeközben az Apple is gőzerővel dolgozik saját mesterséges intelligenciájukon, a helyzet ugyanis az, hogy a cupertinóiak csúnyán elmaradtak ilyen téren a konkurenciához képest. A jelek szerint az első jelentősebb újításokat az iOS 18-ban láthatjuk majd, olyan területeken például, mint az AI által generált lejátszási listák. Emellett az Apple azt is vizsgálja, hogy a generatív AI hogyan lehetne használható az Apple termelékenységi alkalmazásaiban, például a Pagesben és a Keynote-ban.

Ami azonban a legfontosabb, hogy a vállalat szeretné Sirit a ChatGPT-vel és a Bing AI-jal egy szintre hozni.

Mark Gurman, a Bloomberg újságírója szerint a mesterséges intelligencia alkalmazása a végfelhasználói funkciókban jelenleg az Apple egyik elsődleges célja, ennek megfelelően évente körülbelül egymilliárd dollárt költenek az AI-kutatásra és termékfejlesztésre. Az iOS 18 első fejlesztői verziója 2024 júniusában debütálhat.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)