Sárga csillagot tűzött magára Izrael ENSZ-nagykövete

6 hónap ezelőtt 14

Már Chicagoban van Natalie Raanan, az az amerikai tinédzser, akit a Hamász rabolt el október 7-én – közölte Yinam Cohen Izrael helyi főkonzulja a BBC tudósítása szerint.

„Megkönnyebbültem, hogy Natalie Raanan hazatért Chicagóba. Családtagjai türelmetlenül várták a visszatérését, és ma osztozom az örömükben" - tette közzé az X-en.

A 17 éves Natalie Raanant és édesanyját, az 59 éves Judithot tíz napja engedték szabadon „humanitárius okokból” – ahogy a Hamász akkori közleménye fogalmazott. Ők voltak az első foglyok, akiket a militáns csoport elengedett. Akkor még Jeruzsálemben felhívta őket az amerikai elnök is.

Eközben Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete megfogadta, hogy addig visel sárga csillagot a testület ülésein, amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsa el nem ítéli a Hamász atrocitásait és nem követeli egyöntetűen a túszok azonnali szabadon bocsátását. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ugyanis a konszenzus hiánya miatt egy sor, az izraeli és gázai helyzetet tárgyaló határozatot nem tudott elfogadni.

A Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű szervezet a napokban összesítette, hány újságíró vesztette életét a kibontakozó konfliktusban. Az áldozatok közül 26 palesztin, 4 izraeli és 1 libanoni volt. A CPJ szerint további 8 újságíró sérült meg, 9-et pedig eltűntnek vagy fogva tartottnak tekintenek.