Scholz közölte, hogy ellenzi a Taurus rakéták átadását Ukrajnának

1 hónap ezelőtt 8

Olaf Scholz német kancellár szerdán a Bundestagban közölte a törvényhozókkal, hogy elutasítja Ukrajna felfegyverzését nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákkal.

Kijev egyre hangosabban hangoztatja, hogy a frontvonalakon nincs elegendő fegyver és lőszer, és már régóta követeli különösen a német gyártmányú rakétákat. Scholz vonakodott, és arra figyelmeztetett, hogy Kijev a Taurus rakétákat, amelyek hatótávolsága akár 500 km is lehet, mélyen Oroszországon belüli célpontokra is bevetheti, ami tovább súlyosbítaná a konfliktust.

Egy plenáris ülésen Scholz megerősítette álláspontját, mondván, hogy a Taurus rakéták leszállítása “olyan vörös vonal, amelyet kancellárként nem akar átlépni”. Hozzátette, hogy “felelőtlenség” lenne a rakétákat a német katonák részvétele nélkül szállítani, akiket arra képeztek ki, hogy tudják, “hova kell célozni, lőni és eltalálni”.

Scholz szerint biztosítani kell, hogy “a fegyverek szállításában ne vegyenek részt német katonák, ezért a Taurus rakéták szállítása szóba sem jöhet”.

A kancellár hangsúlyozta, hogy felelősséggel tartozik azért, hogy Németország ne vegyen részt közvetlenül az ukrajnai konfliktusban.

“Kancellárként felelősségem, hogy megakadályozzam, hogy Németország részt vegyen ebben a háborúban… Az óvatosság nem minősíthető gyengeségnek, ahogy egyesek gondolják, hanem az óvatosság az, amihez polgárainknak joguk van” – jelentette ki, megjegyezve, hogy továbbra is fontos, hogy minden egyes Ukrajnával kapcsolatos döntést gondosan mérlegeljenek.

A Taurus rakéták esetleges szállítása Ukrajnának azután keltette fel a Kreml figyelmét, hogy kiszivárgott egy hangfelvétel, amelyen vezető német katonai tisztviselők a fegyver az oroszországi Krím-híd megsemmisítésére történő felhasználásáról beszéltek. A kiszivárgás hatására Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök azzal vádolta meg Németországot, hogy konfliktusra készül Oroszországgal, amit Berlin tagadott.

Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy azzal, hogy Kijevet fegyverekkel látják el, nyugati támogatói csupán meghosszabbítják a konfliktust, anélkül, hogy befolyásolnák annak kimenetelét. Oroszország szívesebben vetne véget az ellenségeskedésnek és kezdene béketárgyalásokat, de azt mondja, hogy sem Kijev, sem támogatói részéről nem lát erre hajlandóságot.