Scholz közölte, hogy milyen feltételekkel kész tárgyalni Putyinnal

3 hét ezelőtt 18

Olaf Scholz német kancellár a Tageszeitungnak azt mondta, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ha a Kreml belátja, hogy fel kell hagyni az ukrajnai harcokkal és ki kell vonnia a csapatokat.

“Az ilyen beszélgetések akkor hasznosak, ha úgy érzi, hogy változtatni tud a helyzeten” – mondta Scholz. “És nem zárom ki a további megbeszéléseket a jövőben” – folytatta.

Arra a kérdésre, hogy mikor kerülhet erre sor, Scholz kitérő választ próbált adni: “Amikor eljön az ideje.”

Arra az ismételt kérdésre, hogy ez mikor történhet meg, a kancellár azt mondta:

“Akkor, amikor Oroszország rájön, hogy nem lesz erőltetett béke, és Putyin rájön, hogy fel kell hagynia a hadjáratával és vissza kell vonnia csapatait”.

Scholz legutóbb 2022 decemberében tárgyalt Putyinnal. Ezt követően a kancellár többször is arról beszélt, hogy kész visszatérni a párbeszédhez az orosz elnökkel, de nem nevezte meg az időkeretet vagy az ehhez szükséges feltételeket.

Február közepén Putyin orosz elnök a Moszkva. Kreml. Putyin című műsor újságírójának Pavel Zarubinnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy Oroszország miért nem indította el korábban a különleges hadműveletet Ukrajnában, azt mondta, hogy Moszkva partnerei tisztességére és a minszki megállapodások végrehajtására számított, Moszkva nem tudta, hogy az európaiak nem fogják azokat végrehajtani.

Az Oroszországi Föderáció 2022. február 24-én indított különleges hadműveletet Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök annak célját “a kijevi rezsim által nyolc éve bántalmazásnak és népirtásnak kitett emberek védelmét” nevezte. Megjegyezte, hogy a különleges művelet kényszerintézkedés volt, Oroszországnak “nem maradt esélye másként cselekedni, a kialakult biztonsági kockázatok olyan mértékűek voltak, hogy más eszközökkel nem lehetett reagálni”. Szavai szerint Oroszország 30 éve próbál megegyezni a NATO-val az európai biztonsági elvekről, de válaszul hazugsággal, vagy nyomásgyakorlási és zsarolási kísérletekkel szembesült, miközben a szövetség Moszkva tiltakozása ellenére folyamatosan bővül és közeledik Oroszország határaihoz.