Sikeresen dokkolt a Dragon a Nemzetközi Űrállomáson – videó

1 hónap ezelőtt 23

A három amerikai asztronautából és egy orosz kozmonautából álló csapatot az ISS jelenlegi legénysége fogadta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által megosztott felvételek szerint.

#Crew8 docking confirmed! Hatch opening is expected at 4:13am ET (0913 UTC). Watch as three first time fliers and one veteran astronaut arrive at the @Space_Station. pic.twitter.com/oVa9719ri8

— NASA (@NASA) March 5, 2024

Az új – Crew 8 – legénység 16 órás utazás után érkezett meg a Föld felett mintegy 420 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra.

The @SpaceX Dragon Endeavor hatch opens at 3:50am ET (0850 UTC) and #Crew8 is welcomed aboard the @Space_Station. pic.twitter.com/jmVk1oxJaZ

— NASA (@NASA) March 5, 2024

A NASA űrhajósai, Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, valamint Alekszandr Grebjonkin orosz űrhajós hat hónapot tölt az ISS-en, ahol különböző kutatásokat és orvosi kísérleteket is elvégeznek majd.

Eppsnek, Dominicknek és Grebjonkinnak ez a harmadik űrutazása az űrállomásra, melynek fedélzetén jelenleg hétfős legénység – a Crew 7 – tartózkodik, ők várhatóan egy hét múlva térnek vissza a Földre.

A Nemzetközi Űrállomás azon kevés területek egyike, ahol az Egyesült Államok és Oroszország még mindig együttműködik az ukrajnai háború miatti nemzetközi szankciók ellenére.