Skrabski Fruzsina: Ezek után egy új köztársasági elnök nem mer majd hibázni

2 hónap ezelőtt 15

„Szerintem akkor kell egy politikusnak egyértelműen lemondania, ha tudatosan és akarva ártott az országnak. Amikor a saját személyes érdekeit, vagy valami nemzetközi érdeket a hazája fölé helyez. Ez bűn, és, ha ez kiderül, akkor le kell mondania” – írta Facebook-bejegyzésében Skrabski Fruzsina, Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadója.

Skrabski szerint azonban nem ismerjük a kegyelmi ügy minden részlétét, Novák csak annyit mondott, hogy abban a hitben adott kegyelmet, hogy K. Endre nem bántott gyerekeket. „Tehát az elnök nem tudatosan ártott, hogy személyes vagy valami gazdasági érdeknek kedvezzen, hanem jóhiszeműen elkövetett egy hibát. Értem a lemondás indokait, de továbbra is azt gondolom, hogy sokkal többet veszít az ország, mint nyert a lemondással” – írta a tanácsadó, aki továbbra is kitart Novák mellett. „Ezek után egy új köztársasági elnök nem mer majd hibázni. Inkább nem csinál semmit, abból nem lehet baj. Ez kell nekünk?”

Orbán Viktor szombati évértékelőjében egyértelművé tette, hogy a nyilvánosság előtt számára Novák az ügy fő felelőse. „A lényeg, hogy a modern politika vastörvénye az alázat. A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel. Tudnod kell, akármilyen magasan is vagy. Egyedül sohasem lehetsz elég okos. Nincs védett hely, még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni. A politikai hiba persze akkor is bosszantó, ha van rá magyarázat. Hát még ha nincs.”

A miniszterelnök szerint „a kegyelmi döntés miatti felháborodást az növelte dühvé a jobboldalon, hogy nem egy bonyolult helyzetben hozott döntésről van szó, hanem egy ki nem kényszerített hibáról”, a jobboldal számára pedig ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem.