Soha nem fizettek annyi osztalékot a tőzsdei cégek, mint most

1 hónap ezelőtt 9

A brit-amerikai globális vagyonkezelési csoport, a Janus Henderson minden évben felméri, hogy a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett cégei mekkora osztalékot fizetnek. A mostani felmérésben az 1200 legnagyobb piaci értékű vállalatot kérdezték arról, hogy mekkora osztalékot fizetnek. A válaszok alapján a cégek 86 százaléka vagy növelte, vagy szinten tartotta osztalékát az adott időszakban.

A globális osztaléktömeg 5 százalékkal 1,66 billió dollárra emelkedett 2023-ban, ez új rekord.

A bankszektor vállalatai növelték osztalékukat, a bányászati vállalatok viszont csökkentették. A legnagyobb osztalékot a Microsoft fizeti, a második helyen az Apple áll, az első tízben öt amerikai vállalat áll.

Huszonkét országban, köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Kanadában, Mexikóban és Indonéziában rekordösszegű volt az osztalékfizetés.

Európa 40 százalékkal járult hozzá a globális növekedéshez, itt az osztalékfizetés 10 százalékkal közel 301 milliárd dollárra emelkedett. Japán szintén jelentős mértékben hozzájárult a globális osztaléknövekedéshez, mivel a vállalatok 91 százaléka emelte vagy változatlanul tartotta a kifizetéseket. A Janus Henderson szerint az Egyesült Államok járult hozzá a legjelentősebb mértékben a globális osztaléknövekedéshez, itt az osztaléktömeg bővülése 5,1 százalék volt.

A Janus Henderson 2024-re 1,72 billió dolláros osztaléktömeget jelez előre, ami 3,9 százalékkal magasabb, mint a 2023-as kifizetések.

Címlapkép forrása: Alan Schein via Getty Images