Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

1 hónap ezelőtt 9

A legforróbb payment trendekről és a visszaélések elleni küzdelemről is szó lesz a Portfolio Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

A hazai elektronikus pénzforgalom egyik legfontosabb témája tavaly az volt, hogy a bankszektor, a kormány és az ágazati szabályozók egy rendkívüli csalási hullám ellen küzd.  Most végre kedvező előjeleket is látni a csalási trendeknél, de még messze nem dőlhetünk hátra.

A nem kártyás elektronikus pénzforgalomban (átutalás, beszedés) a visszaélések száma és értéke is több mint harmadával csökkent az előző negyedévhez képest (-34,1 illetve -36,8 százalék). Ezzel a 2023 harmadik negyedévi 7 milliárdról 4,3 milliárdra csökkent az ügyfelek által viselt kár – emeli ki az adatokkal kiadott közleményében az MNB.

A kedvező negyedéves adat ellenére ugyanakkor a probléma súlyosságát jelzi továbbra is, hogy 2023 egészében több mint 60 ezer visszaélési kísérlet során több mint 18 ezerszer követtek el sikeres visszaélést a csalók.

Egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintot loptak el a bankszámlákról, és mintegy 19 milliárd forintnyi akció nem járt sikerrel.

2022 egészéhez viszonyítva több mint 2,5-szeresére nőtt a sikeres csalások értéke, a sikeres csalások száma pedig több mint 3-szorosára emelkedett.

Valamivel kedvezőbb képet fest a negyedik negyedéves adatról, hogy 2022 negyedik negyedévéhez képest még már csak kicsit több mint kétszer volt magasabb a sikeres visszaélések értéke.

Az MNB a lefrissebb negyedik negyedéves átutalási és beszedési visszaélési adatot jelentős csökkenésként értékelte, mely jelzi, hogy banki intézkedésekkel és visszaélés szűrő rendszerek fejlesztésével számottevő előrelépés érhető el a visszaélések kezelésében, még az azonnal teljesülő átutalások esetében is. „Fontos kiemelni azonban, hogy egy negyedév adata még nem feltétlenül jelent hosszabb távú trendet, továbbra is fontos a kiemelt elővigyázatosság a visszaélések elkerülése érdekében, mind ügyfél, mind szolgáltatói oldalon” – teszik hozzá.

A bankkártyás fizetéseknél a visszaélések száma az előző negyedévhez képest kis mértékben növekedett, de nem érte el a 2023 első negyedéves számot, míg ezek összértéke 2,4 százalékkal növekedett előző negyedévhez képest. Ehhez hasonlóan az ezekhez a visszaélésekhez kapcsolódó leírt kár 3,1 százalékkal növekedett, így az ügyfelekre terhelt kár 1,1 milliárd forintot tett ki. A leggyakoribb visszaélési módszerek továbbra is az adathalászat, adatlopás illetve a pszichológiai manipuláció voltak.

Egyre többen használjuk az azonnali fizetési rendszert, részben a tavaly ősszel 10-ről 20 millió forintra megemelt felső értékhatárnak köszönhetően. Az azonnali fizetési rendszer forgalma éves alapon 19 százalékkal 15 ezer milliárd forint fölé emelkedett, az azonnali átutalások száma pedig 7,6 százalékkal emelkedett.

Tovább bővült a kártyás pénzforgalom is, éves alapon több mint 12 százalékkal nőt a kártyás forgalom, a darabszámot tekintve 10 százalék feletti a bővülés mértéke. Az internetes kártyás forgalom 18 százalékkal, a bolti kártyás fizetések értéke közel 10 százalékkal emelkedett.

A mobilfizetés is rendkívül gyorsan terjed, egy év alatt 36 százalékkal nőtt a mobilfizetési tranzakciók száma, értéke pedig 45 százalékkal emelkedett.

Míg 2022 negyedik negyedévének végére 176 ezer kártyát regisztráltunk mobiltárcába, 2023 végén 287 ezer mobilba regisztrált kártyánk volt.

Miközben a kártyás forgalomban kétszámjegyű volt a bővülés, a kártyás készpénzfelvételek értéke több mint 9 százalékkal csökkent, a készpénzfelvételek száma pedig 3 százalékkal esett.

A kártyás pénzforgalom a negyedévben már több mint kétszeresét tette ki a kártyás készpénzfelvételeknek.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) 2020-as elindulása óta létezik a fizetési kérelem, amely egy olyan azonnali átutalást jelent, amelyet a kérelmet fogadó fél tud jóváhagyni. Akár a kérelemben megjelölt összeget is átírhatja, majd egy gombnyomással a pénzt elküldheti a kérelem indítójának. Mindezt legfeljebb 60 napon belül teheti meg, de a küldő fél szorosabb határidőt is megjelölhet. Hamarosan minden pénzintézetnek kötelező lesz legalább fogadnia a fizetési kérelmeket, ami jelentősen növelheti az elterjedtségüket. A statisztika azt mutatja, hogy alacsony szintről, de a tavalyi negyedik negyedévben a korábbinál is nagyobb mértékben, közel kilencszeresére bővült a fizetési kérelmek értéke.

A bankok pénzforgalmi bevételei 2023-ban az előző évhez képest 13 százalékkal emelkedtek, összességében a szektor mintegy 840,6 milliárd forintnyi pénzforgalmi bevételt szerzett az elmúlt 12 hónapban.

A legforróbb payment trendekről és a visszaélések elleni küzdelemről is szó lesz a Portfolio Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images