Sojgu: közel fél millió fős az ukránok vesztesége, folyamatosan szorítjuk ki őket

1 hét ezelőtt 10

Az Ukrán Fegyveres Erők összes vesztesége 2022. február 24. óta közel 500 000 katonát tett ki – mondta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

“Washington az ukrán fegyveres erők összeomlásának megakadályozására közel 61 milliárd dollárt szándékozik juttatni a kijevi rezsimnek. A kiutalások nagy része az Egyesült Államok hadiipari komplexumának finanszírozására megy. Az amerikai hatóságok cinikusan kijelentik, hogy az ukránok lesznek azok, akik az Oroszország elleni harcban az ő érdekeikért fognak meghalni. A különleges hadművelet kezdete óta az ukrán erők veszteségei összesen csaknem félmillió katonát tettek ki” – mondta az orosz védelmi minisztérium igazgatótanácsának ülésén.

Az orosz csapatok szilárdan uralják a harctéri helyzetet, és folyamatosan szorítják vissza az ukrán erőket – tette hozzá Sojgu.

A miniszter hétfőn a legfelsőbb orosz parancsnokokkal tartott tanácskozáson bejelentette, hogy Moszkva felszabadította az oroszországi Donyeck városától nyugatra és délnyugatra fekvő Pervomajszkoje és Novomihajlovka falvakat, valamint az Artyomovszktól (Bahmut) nem messze fekvő Bogdanovka települést.

Hozzátette, hogy a Donyecktől északra és nyugatra fekvő Berdicsben és Georgijevkában is kiterjesztik az ellenőrzési övezetet.

“Nagy harci potenciálunk lehetővé teszi, hogy folyamatosan csapást mérjünk az ellenségre, és megakadályozzuk, hogy megtartsa a védelmi vonalat” – jegyezte meg Sojgu.

Emlékeztetett arra is, hogy a tavalyi, sokat hangoztatott ukrán ellentámadás, amelyet a NATO kiképzők segítségével készítettek elő, kudarcba fulladt.

“Katonáink eloszlatták a nyugati fegyverek fölényének mítoszát” – mondta.

Az orosz miniszter üdvözölte a nemzeti védelmi ipart is, mondván, hogy az ismételten növelte a termelést. Ez “jelentősen növelte fegyveres erőink harci képességeit. Ezt bizonyítja a különleges hadműveleti övezetben kialakult helyzet” – mondta Sojgu.

Az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel fennálló jelenlegi feszültségek közepette a miniszter a hadiipari termelés további fokozására tett fogadalmat, miközben ígéretet tett arra, hogy “fokozzák a logisztikai központok és a nyugati fegyvereket tároló létesítmények elleni támadások intenzitását”.