Sok pénzt bukhat, aki nem mutatja be az igazolását a NAV-nak

1 hónap ezelőtt 11

A jogszabályok szerint a súlyos fogyatékossággal élők számára számos kedvezmény áll rendelkezésre, a közgyógyellátás és közlekedési hozzájárulások mellett igénybe vehetik az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményt is. 2024-ben ez a kedvezmény 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent, így érdemes élni a lehetőséggel.

A 2024-es évben ismét tovább emelkedett a személyi adókedvezmény súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségek esetén, továbbá azoknál, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek. Az idén már arra is van lehetőség, hogy a személyijövedelemadó-kedvezményt igazolt súlyos betegségük esetén havonta igénybe lehessen venni – írta meg összefoglalójában a femina.hu.

2024-ben ez a kedvezmény 160 020 forint, ami havonta 13 335 forintot jelent. Az ide tartozó egészségügyi problémákat, kormányrendelet határozza meg, de benne van:

  • számos szívbetegség, a szívizomgyulladás, a koszorúerek rendellenessége, a szívelégtelenség, a szívritmuszavar,
  • az 1-es és 2-es típusú diabétesz,
  • a gluténérzékenység, a laktózintolerancia,
  •  a gerincoszlop elváltozásai, a rheumatoid arthritis, fiatalkori reumás ízületi gyulladás,
  • a mindkét szemet érintő csökkentlátás,
  • a pikkelysömörhöz vagy bélbetegséghez társult ízületi gyulladás,
  • a Crohn-betegség, a
  • az artériás embólia és trombózis, a visszérgyulladás utáni tünetegyüttes, a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségei,
  • a központi vagy perifériás idegrendszer sérülése vagy megbetegedése, a skizofrénia, a paranoid zavarok, a szkizoaffektív zavar depressziós típusa,
  • az endometriózis, a tüdő, emlő, a méhnyak, a petefészek, a here és a prosztata rosszindulatú daganata, a sztóma,
  • fejlődési rendellenességgel születettek esetén, a hallási fogyatékosság, az időskori nagyothallás,
  • a szisztémás sclerosis,
  • és az Asperger-szindróma.

A teljes lista, ennél jóval hosszabb, és ide kattintva nézhatő meg.

A kedvezmény mértéke a mindenkori minimálbér függvénye 

– világított rá az Economx. Az ide tartozó betegségekben szenvedők az igazoláson feltüntetett kezdőnaptól az 5 éves elévülési időn belül, visszamenőleg, az éves személyijövedelemadó-bevallás(ok) önellenőrzésével is visszaigényelhetik az összeget.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni,

szerepelnie kell rajta a dátumnak, ami a betegség kezdetét jelzi. Amennyiben valaki év közben kérvényezi az adókedvezményt, a munkáltatójának kell leadnia a papíralapú nyilatkozatot, ez esetben a nettó havi bér növekszik a kérdéses összeggel.

A májusi adóbevallással értelemszerűen a 2023. évi kedvezmény érvényesíthető, ekkor az éves összeg 139 200 forint volt. A kedvezményt az adóköteles jövedelem adójából írják jóvá, melyet a betegség fennállásától lehet kérvényezni egészen a gyógyulásig. Érdemes élni a lehetőséggel, mivel egy betegség hatalmas többletkiadást róhat az emberre éves szinten, és az így kérvényezhető összeg is csak részben képes mérsékelni azt.

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!