Stoltenberg: a NATO nem tartotta be az Ukrajnának tett ígéreteit

1 hét ezelőtt 10

Az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás elégtelensége az oka Oroszország előretörésének a harctéren, de Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint több katonai támogatás érkezik Kijevnek.

Stoltenberg csütörtökön Berlinben beszélt, ahol átvette az Eric M. Warburg-díjat az Atlantik-Brucke német-amerikai civil szervezettől “a transzatlanti barátság és partnerség iránti kiemelkedő elkötelezettségéért a viharos időkben”.

A Moszkvával konfliktusban álló Kijev romló helyzete volt az egyik fő témája köszönőbeszédének, amelyben azt mondta, hogy Ukrajna “az a hely, ahol próbára tesznek minket”.

Őszintének kell lennünk. A valóság az, hogy az elmúlt hónapokban a NATO-szövetségesek nem nyújtották azt a támogatást, amelyet ígértünk” – mondta.

Az USA hónapokig nem volt képes megállapodni egy csomagban. Európában pedig a lőszerek szállítása messze elmarad attól a szinttől, amit ígértünk”.

Joe Biden amerikai elnök végül szerdán aláírta az Ukrajnának szánt további 61 milliárd dolláros segélycsomagot, miután a kongresszusban a demokraták és a republikánusok között hosszas patthelyzet alakult ki. Ez csaknem felére csökkentette az amerikai fegyver- és lőszerszállításokat.

Az EU tavaly ígéretet tett arra, hogy 2024 márciusáig 1 millió lövedéket szállít Kijevnek. Később azonban az unió elismerte, hogy ezt a célt nem fogja tudni teljesíteni. Ukrán tisztviselők korábban azt mondták, hogy az ígért lőszereknek csak mintegy harmadát kapták meg.

“Ezeknek a késedelmeknek következményei vannak” – ismerte el Stoltenberg.

Elegendő nyugati segítség nélkül “Ukrajna hátrányban van, ami lehetővé teszi Oroszország számára, hogy a frontvonalon nyomuljon előre”.

A NATO-főnök azonban ragaszkodott ahhoz, hogy “még nem késő Ukrajna számára a győzelemhez, mert további támogatás van úton”.

Megjegyezte, hogy Nagy-Britannia nemrég több lőszert, légvédelmi eszközöket és mélyreható pontosságú csapásmérő képességeket jelentett be Kijev számára, Németország pedig egy harmadik, amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rendszer szállítását ígérte.

Szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője megismételte, hogy a 61 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomag vagy bármilyen más fegyverszállítás Ukrajnának “nem fogja megváltoztatni a dinamikát a frontvonalon”.

A hét elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a moszkvai erők jelenleg a frontvonal mentén mindenhol átvették a kezdeményezést, és egyre több települést foglalnak el az ukránoktól. Kijev veszteségeit a konfliktus 2022 februári kezdete óta mintegy félmillió katonára becsülte.