Súlyosbíthatják az iráni olajszankciókat

6 hónap ezelőtt 12

Portfolio 2023. október 25. 14:14

Croft megjegyzései megelőzik Izrael esetleges gázai szárazföldi offenzíváját, amely szerinte befolyásolhatja a Nyugat Iránnal szembeni hozzáállását, miután Izrael több mint két hete hirdetett "teljes ostromot" a Gázai övezetre, és a Hamász súlyos támadásait követően megszakította a térség élelmiszer-, víz-, üzemanyag- és áramellátást.

Croft említette, hogy az Egyesült Államok a jelek szerint megpróbálja késleltetni az izraeli szárazföldi hadműveletet, annak érdekében, hogy evakuálhassák a Gázában rekedt amerikaikat, ugyanakkor azt is jelezte, hogy a Gázai övezetben már készülnek az esetleges eszkalációra.

Teherán pénzügyileg támogatta a Hamászt, és elismerően nyilatkozott az Izrael elleni októberi támadásokkal kapcsolatban, de tagadta, hogy részt vett volna bennük. Croft szerint pedig, hogy a nyugati országok és a Biden-adminisztráció erre válaszul szigoríthatják az iráni olajexport korlátozását.

Croft szerint ezek az intézkedések hamarosan bejelentésre is kerülhetnek, mivel az amerikai kongresszus egyre nagyobb kétpárti nyomást gyakorol az olyan csoportok, mint a Hamász iráni finanszírozásának korlátozására. Biden elnök pedig már korábban figyelmeztette Iránt.

A hírek megjelenését követően a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 0,6 százalékos pluszban van ma. A jegyzés pedig továbbra is a 90 dolláros hordónkénti szintek közelében mozog.

Címlapkép forrása: Getty Images