Sunak: háborús alapokra helyezzük az Egyesült Királyság védelmi iparát

1 hét ezelőtt 14

Az Egyesült Királyság “egy generáció óta” a legnagyobb megerősítésébe kezd a nemzetvédelem terén, és 2030-ig fokozatosan évi 87 milliárd fontra kívánja növelni a védelmi kiadásokat – jelentette be Rishi Sunak miniszterelnök.

Suna kedden, lengyelországi látogatása során a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel közös sajtótájékoztatón beszélt a tervekről.

Sunak ígéretet tett Nagy-Britannia védelmi kiadásainak fokozatos növelésére, és azt ígérte, hogy az évtized végére még a NATO által megcélzott, a GDP 2 százalékát is meghaladja. Az éves kiadások várhatóan 2023-ban elérik a 87 milliárd fontot, ami a brit GDP mintegy 2,5 százalékát teszi ki – mondta.

London további hosszú távú finanszírozást szán a lőszergyártásra – jelentette ki Sunak, azzal érvelve, hogy az ukrajnai konfliktus világosan megmutatta, hogy az országnak mélyebb készletekre van szüksége, ha esetleg egy nagyszabású, nagy intenzitású háborúba vagy akár egy globális konfliktusba kerülne.

“Háborús alapokra helyezzük az Egyesült Királyság saját védelmi iparát. Az ukrajnai háború egyik központi tanulsága, hogy mélyebb lőszerkészletekre van szükségünk, és hogy az iparnak képesnek kell lennie arra, hogy gyorsabban feltöltse ezeket” – mondta Sunak.

“A mai nap fordulópont az európai biztonság szempontjából, és mérföldkő az Egyesült Királyság védelmében. Ez egy generációs beruházás a brit biztonságba és a brit jólétbe, amely biztonságosabbá tesz minket otthon és erősebbé külföldön” – jelentette ki, és a kiadási tervet “nemzetvédelmünk generációnk legnagyobb megerősítéseként” üdvözölte.

A védelmi kiadások bejelentésére akkor került sor, amikor az Egyesült Királyság, amely Ukrajna egyik legfőbb támogatója az Oroszországgal folytatott konfliktusban, bemutatta eddigi legnagyobb, 500 millió font (617 millió dollár) értékű katonai segélycsomagját Kijev számára. A “létfontosságú lőszerek” nevezetű csomag több mint 400 harcjárművet, 60 hajót és meg nem nevezett számú nagy hatótávolságú Storm Shadow rakétát tartalmaz.

“Ukrajna védelme Oroszország brutális törekvéseivel szemben létfontosságú a mi biztonságunk és egész Európa számára” – állította Sunak. “Ha [Vlagyimir] Putyin [orosz elnök] sikerrel járhat ebben az agressziós háborúban, akkor nem fog megállni a lengyel határnál”.

A miniszterelnök azonban a nap folyamán korábban Varsóban felszólalva elismerte, hogy egy nagyszabású konfliktus valójában nem fenyeget, és annak veszélyét nem szabad túlságosan felfújni. “Nem szabad túlértékelnünk a veszélyt. Nem állunk a háború küszöbén, és nem is törekszünk rá” – ismerte el.