Szakértő: egy árstopnak most nem kellene üzemanyaghiányt okoznia

1 hét ezelőtt 14

A kormány megtárgyalja, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagpiacon. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beavatkozást javasol annak érdekében hogy az árak egy szinten legyenek a régiós árakkal.

Hecker Flórián, a Világgazdaság újságírója valószínűnek tartja az újabb benzinárstop bevezetését. Kiemelte, hogy a benzin átlagára 30-35 forinttal több, mint a régiós átlag, míg a gázolajnál ez a különbség megközelítőleg 20 forint. Hozzátette, hogy közben történt ugyan árcsökkentés, ami azt mutatja, hogy a kereskedők megpróbálják elkerülni a beavatkozást.

A szakértő az InfoRádióban megjegyezte, hogy megkezdődött a június végéig tartó részleges leállás a Dunai Finomítóban, ami rossz emlékeket idéz fel. 2022-ben ugyanis hasonló volt a helyzet, akkor is egybeesett a Mol százhalombattai finomítójának a leállítása a benzinársapka bevezetésével, ami akkor azt eredményezte, hogy az ellátás veszélybe került. Hozzátette, hogy ez feltehetően nem ismétlődik meg, mert a leállás most kisebb mértékű lesz, így annak az üzemanyagárakra sem lesz hatása.