Szexért cserébe írt fel opioidokat egy egészségügyi dolgozó Amerikában

1 hónap ezelőtt 13

Az ápolót húsz év börtönre ítélték.

A magát Rock Doc-nak nevező Jeffrey W. Young Jr. a szövetségi ügyészek szerint pénzért és szexért cserébe több ezer adag opioidot, többek között oxikodont és fentanilt írt fel. A férfit 20 év börtönre ítélték.

Young egyike volt annak a 60 embernek, akik ellen 2019 áprilisában vádat emeltek az opioidok és más tabletták illegális felírásában és terjesztésében játszott szerepük miatt. A hatóságok szerint a vádlottak között 53 egészségügyi szakember van, akikhez mintegy 350 ezer recept és 32 millió tabletta felírása köthető.

Jeffrey W. Young olyan gyógyszereket írt fel, amelyek erősen függőséget okoztak – a receptekért pedig szexet vagy pénzt kért cserébe. Az ügyészek szerint több mint 100 ezer adag hidrokodont, oxikodont és fentanilt írt fel illegálisan, többek között egy terhes nőnek is.

A fentanilt és a többi opioidot fájdalomcsillapítóként és nyugtatóként használják. A fentanilt az orvosok legálisan felírhatják, de az opioidfüggőség drámai növekedése az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben az illegális előállítás és a túladagolások számának növekedéséhez vezetett.

A kábítószer 2022-ben rekordszámú, 109 680 halálesethez volt köthető.