Szigorított a Google, minden Chrome-használót érint

2 hónap ezelőtt 30

Fontos biztonsági funkciót tesztel a Google a Chrome böngészőben, melynek segítségével védettebbek lehetnek a jövőben az otthoni, belső/privát hálózatok eszközei (nyomtatók és készülékek). A rosszindulatú felek ugyanis sokszor fertőzött webhelyek segítségével, a böngészőt eltérítve indítanak támadást a felhasználó eszközei ellen – írja a hvg.hu.

A Chrome 123-as változatától kezdődően egy olyan újdonságot fog tesztelni a Google, amely lényegében megvédi a felhasználó privát hálózatát a potenciális fenyegetésektől. Ha a böngésző úgy észleli, hogy egy weboldal megpróbál kapcsolódni egy, a belső hálózaton lévő eszközre, akkor utóbbira előbb elküld egy előzetes kérelmet. Ha nem kap választ, egyszerűen blokkolja a kapcsolat létrejöttét.

Ezzel automatikusan blokkolhatók lehetnek a nyilvános webhelyek olyan kérései, melyek egy, a belső hálózaton lévő eszközt céloznak. Első körben azonban a dolog kimerül egy figyelmeztetésben, a Google ugyanis időt ad arra, hogy a fejlesztők átálljanak – az érdemi vasszigor később érkezik majd.