Szijjartó: a NOB megalázza az orosz sportolókat

2 hét ezelőtt 15

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter szerint megalázóak és ideológiai jellegűek azok a feltételek, amelyeket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabott az orosz sportolóknak a 2024-es párizsi játékokon való részvételhez.

A miniszter felszólította az olimpiai tisztviselőket, hogy ne keverjék össze a sportot a geopolitikával, és ragaszkodott ahhoz, hogy a sportolókat ne tiltsák el politikai okokból.

“Amikor még azt is javasolni kezdik, hogy egy adott ország sportolóit tiltsák el az olimpián való részvételtől, akkor azt hiszem, komoly problémáink vannak” – mondta Szijjártó pénteken a Sporttudomány és Innováció konferencián, hozzátéve, hogy ez a megközelítés korlátlan teret ad a “kettős mércének a sport világában”.

Ha a sportolókat arra kényszerítik, hogy semleges státuszban szerepeljenek, bizonyos ruházatot viseljenek, és egy olyan himnuszra álljanak fel, amely nem a sajátjuk, ha győznek, az megalázó és diszkriminatív a külügyminiszter szerint, aki hozzátette, hogy elutasítja a kollektív bűnösség gondolatát.

Hangsúlyozta, hogy politikai okokból megtagadni az olimpiára való kijutást “minden határon túlmutató”.

Az ukrajnai konfliktus 2022 februári kirobbanása után a NOB azt javasolta, hogy Oroszország és a közeli szövetséges Belarusz sportolói ne indulhassanak nemzetközi versenyeken. Tavaly decemberben a testület úgy döntött, hogy a két országból korlátozott számban “egyéni semleges sportolóként” részt vehetnek az olimpián.

Márciusban a NOB bejelentette, hogy az oroszok legfeljebb 55, míg Belarusz legfeljebb 28 sportolóval vehet részt a párizsi játékokon. James Macleod NOB-igazgató szerint azonban a csapatok valószínűleg nem fogják teljesíteni a kvótákat, így várhatóan 36 orosz és 22 belorusz sportoló jut ki a játékokra.

A nemzetközi testület a kvalifikációra vonatkozóan is számos korlátozást vezetett be. Azok az orosz sportolók, akik nyilvánosan támogatták Moszkva ukrajnai katonai műveletét, vagy valamilyen módon kapcsolatban állnak az állambiztonsági szervekkel vagy a hadsereggel, ki vannak tiltva a játékokról.

Bár a sportolóknak nem kell kifejezetten elítélniük a katonai műveletet, minden sportolónak alá kell írnia a “Párizsi részvételi feltételeket”, amelyek kötelezik őket az olimpiai charta tiszteletben tartására, beleértve “az olimpiai mozgalom békemisszióját”.

Moszkva élesen bírálta a korlátozásokat, és azt állította, hogy a NOB gyakorlatilag lerombolja az olimpiai szellemiséget és a játékok célját. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban azt mondta, hogy a bizottság korlátozásai “teljesen ellentétesek az olimpiai mozgalom teljes ideológiájával”.