Szijjártó Péter: a BAT 60 milliárd forintos beruházása 450 új munkahelyet teremt

1 hét ezelőtt 14

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a British American Tobacco új beruházásának bejelentésén aláhúzta, hogy a brit társaság magyarországi fejlesztése nyomán nő a gyártókapacitás, illetve új termékek előállítását is idetelepítik, így Pécs globális gyártóközponttá fog válni a füst nélküli termékek terén.

Szavai szerint 450 új munkahely jön létre, a 60 milliárd forintos értékével pedig ez az egyik legnagyobb egyszeri beruházás a baranyai vármegyeszékhely történelmében.

Kiemelte, hogy a világ egyik legjelentősebb dohányipari vállalatának számító British American Tobacco már kis híján ezer embernek ad munkát hazánkban, és a most bejelentett beruházással világossá vált, hogy a vállalat hosszú távú stratégiájában Pécsnek a jövőben is rendkívül fontos szerepe lesz.

A projekt ráadásul két fontos magyar gazdaságpolitikai törekvés sikerre viteléhez is hozzájárul. Az egyik, hogy exportorientált országként a gazdaság nagyban függ a kiviteltől, márpedig az itt előállított áruk több mint 80 százalékát a külpiacokon fogják értékesíteni - húzta alá.

A brit vállalatok ma a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, ahol több mint 50 ezer embernek adnak munkát. Tájékoztatása szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, értéke elérte a 6,5 milliárd eurót.

Szijjártó Péter érintette az utóbbi évek kríziseit is, és emlékeztetett, hogy a 2023-as évet szinte teljesen elvitte az inflációval szembeni küzdelem, de a magyar gazdaság többször bizonyította, hogy válságálló, sőt minden nehézségből megerősödve tudott kikerülni. Ez pedig - mint közölte - főleg a beruházásoknak, a folyamatos beruházási csúcsoknak köszönhető, és ilyen szempontból a tavalyi év is egyfajta mérföldkő volt, hiszen a megelőző év rekordját megduplázva, 13 milliárd eurót elérve sikerült újabb csúcsokat beállítani.

Ennek kapcsán tudatta, hogy 209 projektet jelentettek be a beruházásösztönzési rendszernél, ami szintén rekordnak számít.

A miniszter kifejtette, hogy korábban rendkívül súlyos egyensúlytalanság volt Magyarország keleti és nyugati fele között a gazdasági helyzetet, a beruházásvonzó képességet illetően, a kormány azonban keményen dolgozott ennek a leküzdésén.

"Most itt az ideje annak, hogy a délnyugati országrész fejlesztésére koncentráljuk az erőinket. Innentől fogva a beruházásösztönzések földrajzi fókusza Délnyugat-Magyarországra, a Dél-Dunántúlra kerül át" - szögezte le.

Usman Zahur, a British American Tobacco közép-európai regionális igazgatója rámutatott, hogy a pécsi egység a füst nélküli alternatívák gyártása terén az egyik fő globális központtá válhat a Magyarországgal immár több mint harminc éve fennálló együttműködésre építve.

"Ez a jelentős beruházás fontos lépés a füst nélküli világ megvalósításában, amely jobb alternatívákat kínál a dohányosoknak a cigarettákhoz képest" - jelentette ki.

"A befektetés tovább erősíti Magyarország stratégiai fontosságát hosszú távú terveinkben, miszerint 2035-re a bevételeink 50 százalékát már az új kategóriás termékek biztosítják. A gyártókapacitásaink, kiemelve a pécsi központot, kulcsfontosságúak a célunk elérésében" - tette hozzá.