Szijjártó Péter: Georgia már régen megérdemelte az uniós tagjelöltséget

2 hónap ezelőtt 8

A külgazdasági és külügyminiszter az első EU–Georgia Társulási Tanács-ülésre utazott Brüsszelbe. Útközben arról posztolt, hogy Georgia csatlakozási tárgyalásainak gyorsabb haladása érdekében Magyarország mindent meg fog tenni.

„A bővítési politika könnyen lehetne az Európai Unió egy nagy sikersztorija. S bár a nyilvánosság előtt szinte minden tagállam mellette érvel, amikor viszont döntéseket kell hozni, sokan behúzzák a kéziféket” – közölte Szijjártó Péter a közösségi oldalán arra a korábban is hangoztatott álláspontjára utalva, hogy a kormány az idei magyar európai uniós elnökség alatt mindent megtesz annak érdekében, hogy elfogadhassák a tárgyalási keretet Georgia csatlakozásához. 

Georgia már régen megérdemelte az uniós tagjelöltséget, ma pedig végre sor kerül az első EU–Georgia Társulási Tanács-ülésre Brüsszelben

– hangsúlyozta posztjában a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a bejegyzésében megerősítette Magyarország elkötelezettségét arra vonatkozóan, hogy a következő félév magyar elnöksége alatt Magyarország mindent megtesz Georgia minél hamarabbi csatlakozásáért. 

Szijjártó Péter még pénteken fogadta Budapesten Ilia Darcsiasvili, georgiai külügyminisztert, a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozva, Georgia fontos partner az Európa előtt álló jövőbeli kihívások leküzdése tekintetében. A miniszter szerint Georgia olyan gazdasági növekedést produkált az elmúlt időszakban, amellyel egészen biztosan hozzá tud járulni ahhoz, hogy az Európai Unió versenyképessége végre hosszú évek visszaesését követően ismét javuljon. Az Európai Unió decemberben adta meg Georgiának a tagjelölti státuszt. 

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM