Szijjártó Péter: híresztelés, hogy a legnagyobb kínai autógyár Magyarországra jön

5 hónap ezelőtt 12

Portfolio 2023. november 06. 14:06

Egy bizottsági meghallgatást követően az ATV-nek nyilatkozva Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azt mondta a BYD kínai elektromosautó-gyártó magyarországi jelenléte kapcsán, hogy

Nem is akarom kommentálni…bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik

Szijjártó Péter azt sem árulta el, hogy volt-e olyan tárgyalás a BYD-del, hogy Magyarországra, Szegedre hozzák az elektromos autógyárukat, helyette azt mondta: “az egészet nem szeretném kommentálni, mert nem szoktunk ilyen híreszteléseket kommentálni”.  Majd ha lesz bármilyen ügyben bejelenteni valónk újabb beruházásról az ország bármely területén, azt meg fogjuk tenni – tette hozzá.

Korábban már írtunk róla, hogy a kínai elektromos járműgyártó óriás, a BYD Magyarországon hozná létre első európai autógyárát. Legutóbb belső forrásokra hivatkozva a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung erősítette meg, hogy a döntés végleges, valóban Magyarországon építi fel legújabb autógyárát a kínai vállalat. Ez az a hír, amit nem kívánt kommentálni most Szijjártó Péter.

Mit lehet tudni a BYD-ról?

A BYD egy 1995 februárjában alapított kínai cég, ami kezdetben Ni-Cd akkumulátorok gyártásával foglalkozott telefonokhoz, majd egy évvel később már lítium-ion akkumulátorokat gyártott. 2000 előtt Európában és az USA-ban is volt fióktelepük, majd 2002-ben bevezették a Hongkongi tőzsdére a részvényeit. Szintén 2002-ben a BYD felvásárolta a Qinchuan Automobile Companyt, majd egy évre rá, 2003-ban megalapította a BYD Auto nevű leányvállalatot.

Mostanra már erről az autóipari szegmenséről ismert a cég, hiszen a BYD a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártójává vált, viszont valójában egy ipari konglomerátumról van szó, amely számos más szegmensben is tevékenykedik, az elektromos akkumulátorok terén például a második legnagyobb szereplő, továbbá a mobiltelefonok piacán is a globális élvonalban van.

A BYD versenyelőnye erős K+F kompetenciájának, diverzifikált termékportfóliójának, erős pénzügyi teljesítményének, stratégiai partnerkapcsolatainak és az innovációra való összpontosításának köszönhető.

NAGY ELŐNYNEK SZÁMÍT, HOGY SAJÁT AKKUMULÁTOROKAT GYÁRT, AZ ALKATRÉSZEKET ÉS A CHIPEKET PEDIG A BYD ELECTRONIC SZÁLLÍTJA, TEHÁT EGY VERTIKÁLISAN INTEGRÁLT ELLÁTÁSI LÁNCRÓL BESZÉLHETÜNK.

Ez a működési struktúra megkönnyíti a költségek kordában tartását. Az akkumulátorgyártásban ráadásul egyáltalán nem kis szereplőről van szó, az SNE Reseach adatai szerint a CATL után a BYD a világ második legnagyobb akkumulátorgyártója, közel 16 százalékos piaci részesedéssel.

A BYD már több területen is jelen van Magyarországon, a cég Komáromban elektromos buszokat gyárt, amelyek rendkívül népszerűek mind Magyarországon, mind Európa többi részén. A londoni tömegközlekedésben például 80 százalék körüli a részarányuk.

Címlapkép forrása: VCG/VCG via Getty Images